Nedjelja, 24 rujna, 2023

Sve detaljno razradili: Od njemačkih građana prevarama izvukla više od 120 miliona eura

Autor:Hina

Preporučeno

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od njemačkih građana, uglavnom starijih, te je između 2018. i 2020. uspjela opljačkati više od 120 miliona eura, javlja u utorak javni servis ARD.

“Prema informacijama pokrajinskih ureda za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika ‘Lažni policajci’ opljačkala novca, nakita i zlata u vrijednosti od preko 120 miliona eura”, javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su širom Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata, prenosi Hina.

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koje se sumnjiči da su preko posebno organiziranih pozivnih centara u Turskoj nazivali brojeve u Njemačkoj te se predstavljali kao policajci.

Građanima se savjetovalo da zbog navodnih brojnih provala u susjedstvu vrijednosti koje drže kod kuće predaju “policajcima” koji će ih posjetiti kod kuće, pri čemu se također radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u call-centrima uglavnom su turski državljani koji su živjeli i odrasli u Njemačkoj pa stoga govore njemački bez naglaska.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. klana Miri, koji je još 2012. pobjegao iz pritvora u Bremenu, gdje je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom djeluje na zapadu i sjeveru Njemačke.

Mediji navode da se radi o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libanona. Mnogi pripadnici ove manjine su tokom građanskog rata u Libanonu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Njemačku kao ratni izbjeglice.

Njemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj skupini, koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački posljednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

Klanovi su uglavnom koncentrirani u Berlinu, Bremenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju kako je već i samo suđenje u Turskoj, zbog “mukotrpne pravne suradnje” između Turske i Njemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su saopćile kako su tokom istrage zaplijenile novca i nekretnina u vrijednosti od 105 miliona eura, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti dio novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana djelomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo