Subota, 9 prosinca, 2023

Težak udarac: Ostaje li BiH bez pregovora o članstvu u EU? Dodatno se ‘zakuhalo’ nakon posjete Ursule Von der Leyen

Prema zadnjim informacijama Politicki.ba iz sjedišta Evropske komisije u Briselu, najizglednija opcija je da preporuka o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU, neće uopće biti razmatrana.

Preporučeno

Institucije Evropske unije uopće neće do kraja ove godine ni razgovarati o mogućnosti da se Bosni i Hercegovini odobri početak pregovora o članstvu.

Kako saznaje Politicki.ba, suočena sa značajnim otporom zemalja članica, predvođenih Njemačkom i Holandijom, a koje je podržala Francuska, ali i zbog izostanka neophodnih, suštinskih reformi, Evropska komisija neće predložiti otvaranje pregovora s našom državom.

Upravo se čita:  Koliko dijaspora šalje novca u BiH: "Transfuzija bez koje bi život bio puno teži"

Dodatni razlog za ovakvu odluku jesu i poruke koje je u Sarajevu dobila predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

Prema zadnjim informacijama Politicki.ba iz sjedišta Evropske komisije u Briselu, najizglednija opcija je da preporuka o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU, neće uopće biti razmatrana.

Očekuje se da Oliver Varhelji, komesar zadužen za politiku proširenja EU, uz prethodnu načelnu saglasnost Ursule Von der Leyen i Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, uputi prijedlog da se na sjednici Evropske komisije, a koja će biti održana u srijedu, 8. novembra, i na kojoj će biti razmatrani i usvojeni izvještaji o napretku deset zemalja uključenih u politiku proširenja, donese i odluka da se zemljama članicama EU preporuči otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Mada su neki zagovarali da u tom paketu bude i BiH, prema zadnjim informacijama Politicki.ba iz Brisela, do toga neće doći.

Ukoliko se ništa ne promijeni do srijede, to bi značilo da su šanse da BiH u decembru otvori pregovore izuzetno niske.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo