Petak, 1 prosinca, 2023

Treba ga gađat‘ u špic! Eno ga, gotov je! – Objavljen nikada ranije viđen snimak granatiranja Starog Mosta

Na snimku, koji u originalnoj verziji traje 28 minuta, a koji je nastao 8. i 9. novembra 1993. godine, može se prebrojati ukupno 59 ispaljenih projektila na Stari Most.

Preporučeno

Povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja Starog Mosta, Mostar Memorial & Museum objavio je nikada ranije viđen snmimak rušenja najpoznatijeg objekta u Mostaru. Most je nakon dvodnevnog bjesomučnog granatiranja srušen 9. maja 1993. godine u 10.16 sati.

Na snimku, koji u originalnoj verziji traje 28 minuta, a koji je nastao 8. i 9. novembra 1993. godine, može se prebrojati ukupno 59 ispaljenih projektila na Stari Most. Gađanje sa položaja HVO-a na brdu Hum iznad Mostara trajalo je sve dok most nije oboren u Neretvu. Na snimku koji je objavljen mogu se čuti komentari pripadnika HVO-a o tome gdje bi trebalo gađati, kao i zluradi komentari zbog toga što neće da padne, a sve je praćeno psovkama.

Upravo se čita:  Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Iz Mostar Memorial & Museum navode kako se snimak nalazio u posjedu pripadnika HV-a, sa kojim su u tajnosti vođeni pregovori o prodaji, koji su trajali četiri godine. Snimak se prvobitno nalazio kod generala HVO-a Slobodana Praljka, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine, a jedna od tačaka optužnice bila je upravo izdavanje naređenja za rušenje Starog Mosta.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo