Srijeda, 29 studenoga, 2023

Trump: Vratit ćemo zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja

“Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje”, poručio je Trump prisutnima na godišnjem samitu Republikanske jevrejske koalicije.

Preporučeno

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u subotu na konvenciji jevrejskih republikanaca obećao da će, ako ponovo bude izabran, vratiti zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja.

“Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje”, poručio je Trump prisutnima na godišnjem samitu Republikanske jevrejske koalicije.

“Sjećate se te zabrane, vratit ću je prvog dana”, istaknuo je Trump. Na početku svog mandata 2017., Trump je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Upravo se čita:  Opet se nešto čudno dešava u Kini, WHO želi odgovore, u Pekingu hladni: ‘Rutinska provjera’

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih skupina, ali je, zajedno s Trumpovim tvrdolinijaškim antiimigracijskim programom, bila popularna u njegovoj izbornoj bazi.

Kritikovao Bidenovu administraciju

Predsjednik Joe Biden ukinuo je tu zabranu prve sedmice u Bijeloj kući, 2021. Bivši stanar Bijele kuće je bio jedan od nekoliko uvaženih republikanaca koji su se pojavili na skupu utjecajnih jevrejskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu potporu Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Upravo se čita:  Tragedija u Njemačkoj: Na poslu preminuo radnik iz Bosne i Hercegovine!

Trump je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će “braniti svog prijatelja i saveznika u državi Izrael kao nitko prije”. Sukob između Izraela i Hamasa je “borba između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i izopačenosti te između dobra i zla”, rekao je Trump.

Trump se na skupu obrušio na Bidenovu administraciju, ali i suzdržao od kritiziranja svojih suparnika.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Potpora Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD-u i jedno od rijetkih pitanja američke vanjske politike koje igra ulogu na biralištima zbog, između ostalog, velikog broja glasača jevrejskog porijekla te važnosti za kršćane evangelike za koje je postojanje židovske države preduvjet za “drugi dolazak” Isusa Krista.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo