Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Tužilaštvo BiH će na web stranici objavljivati optužnice i negativne tužilačke odluke u predmetima negiranja genocida i ratnih zločina

Preporučeno

Kako je saopšteno javnost će imati bolji uvid u procesuiranje navedenih predmeta kao i razloge donošenja tužilačkih odluka.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će, zbog velikog interesovanja javnosti, medija, analitičara, akademske i stručne javnosti za predmete koji se odnose na član 145a. Krivičnog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti), naročito u dijelu stava 3. koji zabranjuje javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, a radi što veće transparentnosti prema javnosti, na zvaničnoj web stranici objavljivati optužnice i negativne tužilačke odluke (u anonimiziranom obliku), s obrazloženjima postupajućih tužilaca.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

“Na ovaj način, javnost će imati bolji uvid u procesuiranje navedenih predmeta kao i razloge donošenja tužilačkih odluka.

Podsjećamo, navedeni predmeti se rade u okviru Odsjeka za Međunarodnu pravnu pomoć i ostala krivična djela, u kojem su raspoređena četiri tužioca, koji predmete dobijaju automatskom dodjelom predmeta.

Također, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da nedavne izmjene Krivičnog zakona BiH, uvrštene u članu 219b. (podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava), predstavljaju koristan alat za borbu protiv korupcije, naročito one koja je povezana s izbornim procesom u Bosni i Hercegovini”, saopštilo je državno Tužilaštvo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo