Srijeda, 29 studenoga, 2023

Tužilaštvo BiH objavilo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Autor:Faktor.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv Dodika i Lukića 11. augusta, a Sud BiH potvrdio ju je mjesec poslije.

Preporučeno

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Oni se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

– U vremenskom periodu od 01.07.2023. godine do 09.07.2023. godine u Banjoj Luci, Milorad Dodik i Miloš Lukić, svjesni i znajući da je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, donio Odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, broj: 14/23 od 01.07.2023. godine, koji Zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na osmoj posebnoj sjednici održanoj 27.06.2023. godine i Odluku kojom se spriječava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, broj: 15/23 od 01.07.2023. godine, koji Zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici održanoj 21.06.2023. godine, sa kojima su prethodno bill upoznati i protivno tome preduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka, a ne primjenjujći i ne provodeći navedene Odluke Visokog predstavnika – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Upravo se čita:  Zbog navoda o paravojnim kampovima u RS formiran predmet u Tužilaštvu BiH

Optužnicu možete detaljnije pročitati i ovdje.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv Dodika i Lukića 11. augusta, a Sud BiH potvrdio ju je mjesec poslije.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Ročište u ovom predmetu zakazano je za 16.10.2023. godine s početkom u 13 sati.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo