Subota, 23 rujna, 2023

Tužilaštvo BiH odgovorilo sudiji Periću: Odbacujemo neutemeljene optužbe na rad tužilaca

Preporučeno

Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti KDT kao i nadležnim institucijama.

Iz Tužilaštva BiH reagirali su na današnje saopćenje za javnost sudije Suda BiH Branka Perića koji je iznio niz kritika pa i optužbi na određenu grupu tužilaca Tužilaštva BiH.

“Iznošenje bilo kakvih neutemeljenih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima, nije u skladu sa sudijskom etikom, te sudija Perić ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Kancelariji disciplinskog tužioca. Takođe, smatramo neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još uvijek aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani.

Upravo se čita:  Mirza Hatić se oglasio iz bolnice: 'Ako neko misli da sa dva metka može na mene, teško'

Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti KDT kao i nadležnim institucijama. Na ovaj način, ne može se graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava i smatramo da Kancelarija disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U Tužilaštvu BiH, zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem CMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave. Tužilaštvo BiH svakodnevno na ovaj način zaprima barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne, i sa svim se postupa jednako, jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo”, navode iz Tužilaštva BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo