Subota, 10 lipnja, 2023

U BiH osam hospitaliziranih pacijenata sa potvrđenom virusom H1N1

Nemojte propustiti

Epidemija gripe prijeti stanovnicima jugoistočne Evrope. Iz minute u minutu raste broj oboljelih od virusa svinjske gripe (H1N1), javili su dopisnici agencije Anadolija iz glavnih gradova zemalja regije.

vinjska_gripa_59Tako je na Kosovu jedna osoba preminula od komplikacija koje je izazvala svinjska gripa. Naime, na infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra u Prištini preminula je jedna 37-godišnja žena kod koje je dijagnostizirana svinjska gripa.

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u toj ustanovi se nalazi osam hospitaliziranih pacijenata sa potvrđenom virusom H1N1, potvrdila je glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić za agenciju Anadolija.

“U KCUS-u je trenutno hospitalizirano osam pacijenata sa potvrđenim virusom H1N1, poznatijim kao svinjska gripa”, kazala je Jandrić.

Upravo se čita:  Dame koje ruše stereotipe: Sanela i Ljubinka su vozačice autobusa s kojima je vožnja užitak

Nacionalni koordinator za gripu pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prim. dr. Dragana Dimitrijević za agenciju Anadolija je kazala da je u prvoj izveštajnoj nedelji januara 2013. godine, u Srbiji registrovano 2.416 oboljelih od virusa gripe.

“Broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu odgovara broju oboljelih u prethodnim sezonama. Do sada su u cirkulaciji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, A (H3), A(H1) i tip B, i to na teritoriji tri okruga u zemlji”, kazala je Dimitrijević.

Napomenula je da u Srbiji ima dovoljno vakcina za sve koji žele da se vakcinišu protiv gripe.

Upravo se čita:  Nakon bujičnih poplava u Teočaku proglašeno stanje prirodne nesreće: Devastirano lokalno mezarje, nastava u školama obustavljena

Također, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u toj zemlji je u prethodnih sedam dana registrovano ukupno 150 oboljelih lica od gripe, sa incidencijom 23,7 na 100.000 stanovnika. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A – sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje su dopisnici agencije Anadolija dobili, u Hrvatskoj je do sada laboratorijski utvrđeno postojanje svinjske gripe kod oko 30 osoba.

Također, u posljednjem saopćenju Instituta za javno zdravlje Republike Makedonije navodi se da je u prve dvije sedmice januara registrirano oko 300 oboljelih od gripe, a od toga u prvoj sedmici javile su se 143 osobe sa simptomima gripe.

Upravo se čita:  Ljubavnica ga puno koštala: Asistent Pravnog fakulteta u Banjaluci udaljen sa radnog mjesta

Zaštita u vidu vakcine i izbjegavanja zatvorenih prostorija

Ljekari u regiji upozorili su da bi se protiv gripe trebale vakcinisati sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici, te imunološki kompromitovane osobe poput oboljelih od raka i drugih teških terapija.

Stručnjaci navode da u kliničkoj slici oboljelih od ovog virusa dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i pojačani bolovi u mišićima. Također, ljekari preporučuju izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi veliki broj osoba, ali i konzumiranje adekvatne ishrane sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i pojačana fizička aktivnost.

(Anadolija)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo