Petak, 1 prosinca, 2023

U FBiH se “zaključavaju cijene” više od 34 proizvoda. Nedjeljom će biti zatvorene trgovine?

Autor:Fena

Na konferenciji za medije nakon sastanka u prostorijama Vlade FBiH u Sarajevu, Hasičević je rekao da očekuje da Vlada do kraja godine utvrdi zakon kojim bi to bilo definisano, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Preporučeno

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je danas da je s predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja za zaštitu potrošača dogovorena podrška prijedlogu za obavezno zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom.

Na konferenciji za medije nakon sastanka u prostorijama Vlade FBiH u Sarajevu, Hasičević je rekao da očekuje da Vlada do kraja godine utvrdi zakon kojim bi to bilo definisano, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Naglasio je da su usaglašeni i stavovi o odluci o ograničenju marži za 15 proizvoda koja je stupila na snagu 12. oktobra i važi do 31. decembra ove godine.

-To ne znači da neće doći do poskupljenja tih proizvoda, već da ćemo ga strogo kontrolisati kako bi spriječili ‘divljanje cijena’ – pojasnio je Hasičević.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Dodao je da su iz reda Ministarstva trgovine FBiH i Udruženja poslodavaca imenovani članovi radne grupe za “zaključavanje cijena” za 34+ proizvoda, i dogovoreno da u radnu grupu uđu i predstavnici sindikata i potrošača.

Hasičević je istakao da će tom mjerom biti jasno definisana krajnja cijena tih artikala koja će biti manja od trenutne, što će biti i označeno na policama od 1. januara 2024.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

-Kod ove dvije mjere smo vodili računa o svim njihovim efektima jer je u trgovini više od 100.000 zaposlenih i s obzirom da smo mi uvoznici i da ovisimo o tome – poručio je Hasičević.

Najavio je i skori početak izrade zakona o zaštiti potrošača, što je i obaveza prema Evropskoj uniji, jer Federacija trenutno primjenjuje zakon s državnog nivoa koji je zastario.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Slobodan Vasković razotkriva Milorada Dodika: “Poruke Aleksandru Vučiću u NIN-u nisu slučajne”

- To je njegova posljednja rečenica, kojom je zaključen intervju i koja, sama po sebi, svjedoči o tome koliko...

Možda vas zanima i ovo