Četvrtak, 30 studenoga, 2023

U FBiH zabilježena zapljena flastera koji sadrže “zombi drogu”, 50 puta je jača od heroina

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine

Preporučeno

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), fentanil u formi tableta, praha, kapsula nije zabilježen na području Federacije Bosne i Hercegovine, osim u formi transdermalnih flastera koji su korišteni najvjerovatnije u nedostatku heroina.

-Slučajevi zapljene fentanila bili su aktuelni u 2017. godine, i to u formi transdermalnih flastera, odnosno farmaceutskog lijeka. Tada je na području Bosansko-podrinjskog kantona zaplijenjeno 160 komada, a na području Hercegovačko-neretvanskog kantona 6 komada – potvrdili su Feni iz FUP-a.

Kako je ranije za Fenu kazao direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić, prema literaturnim navodima, u BiH za sada nema slučajeva predoziranja fentanilom, ali da se može čuti da je u Hrvatskoj i Srbiji počela zloupotreba fentanila pa je za očekivati da će se to vrlo brzo preliti i na BiH s obzirom na puteve prenosa droge koji vladaju na balkanskoj ruti.

Upravo se čita:  Uhapšen Amir Pašić Faćo, evo i zbog čega

-Ne bih mogao garantovati da već nije počela njegova upotreba i kod nas, samo mi to još ne vidimo, odnosno pacijenti nisu došli u takvo stanje da bi se to pokazalo – naglasio je Skočibušić.

Po njegovim riječima, snaga samog psihotropnog učinka fentanila je deseterostruko jača nego od samog heroina.

-Učinci po samu osobu su daleko razorniji, odnosno dugoročne posljedice su letalnije u odnosu na dosadašnje droge – naglasio je.

Upravo se čita:  FUP uhapsio 27-godišnjaka, pronađeni arsenal oružja i eksplozivne materije

Inače, prema prikupljenim podacima FUP-a, prošle godine je na području Federacije Bosne i Hercegovine prema nadležnim tužilaštvima podneseno 1 826 službenih izvještaja protiv 1 905 osoba u vezi krivičnih djela koja se odnose na opojnu drogu, od kojih je 11 službenih izvještaja prema maloljetnim osobama kod kojih je pronađena opojna droga.

Iz FUP-a navode kako je u prošloj godini u Federaciji BiH, između ostalog, zaplijenjeno 1.452,832 grama heroina, 264,324 grama kokaina te 105.539,975 grama cannabisa.

Upravo se čita:  Poznat identitet bivšeg policajca koji se danas ubio na Rostovu

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Zvanično: Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u Službene novine!

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se usvaja žalba Univerziteta u Sarajevu u predmetu “Sebija Izetbegović” i...

Možda vas zanima i ovo