Četvrtak, 30 studenoga, 2023

U Hrvatskoj dvije pacijentice ugurali na jedan bolnički krevet: “Ovo nema ni kod veterinara”

Autor:N1

Preporučeno

Dnevnik.hr tražio je objašnjenje Tomislava Dujmenovića, ravnatelja sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić, koji se pravdao velikim brojem pacijenata toga dana.

Da su uvjeti u hrvatskom zdravstvu loši, već je svima poznato. No pojavila se fotografija koja je zgrozila javnost. U OB-u Sisak stavili su dvije pacijentice na jedan strečer.

Dvije pacijentice starije dobi u petak su u Općoj bolnici u Sisku bile nagurane u isti krevet. I to ne klasičan bolnički, već takozvani strečer – krevet za prebacivanje ležećih i nepokretnih bolesnika.

Fotografija pacijentica objavljena je danas u grupi na Facebooku Hitna uživo 194, a vrlo je brzo izazvala lavinu negativnih komentara.

“Dok saborska zastupnica Maja Grba-Bujević obilazi OHBP po Hrvatskoj te se naslikava s ravnateljima bolnica povodom proslava desetogodišnjice otvorenja, iz Siska nam dolazi slika gdje djelatnici hitnog prijema nemaju dovoljno ležećih mjesta te stavljaju dvije pacijentice na jedan strečer. Jako humano za 21. stoljeće!

Hitni bolnički prijemi inače slove za rudnike zdravstvenog sustava! Podrška svim kolegama na OHBP-u u nadi da će vam saborska zastupnica Maja Grba-Bujević zajedno s vašim ravnateljima do iduće obljetnice osigurati krevete na kat”, ističu u objavi iz Hitne uživo 194 uz fotografiju.

Upravo se čita:  Zakuhalo se na relaciji Zagreb - Beograd: Hrvati ekspresno odgovorili na protjerivanje njihovog čovjeka iz Srbije

Odgovor bolnice

Dnevnik.hr tražio je objašnjenje Tomislava Dujmenovića, ravnatelja sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić, koji se pravdao velikim brojem pacijenata toga dana.

“U petak, u periodu od 13 do 15 sati bilo je više od 60 pacijenata, a od toga velik broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati.

U razmaku od oko sat vremena kolima HMP-a dovezene su tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove.

Zbog nedostatka prostora u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor. Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13 do 15 sati osobno sam, zajedno s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a.

Upravo se čita:  Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

Uz sve navedeno, nazvao sam i ravnateljicu ZZHM-a da se bolesnici iz rubnih dijelova naše Županije odvezu u okolne bolnice i dao upute liječnicima internistima da nakon pregleda bolesnike pošalju u okolne bolnice koje imaju veći kapacitet. Tijekom idućih nekoliko sati situacija je dovedena pod kontrolu.

Naš je primarni cilj zaštita zdravlja i života naših pacijenata i ovim putem iskazujem žaljenje ako je ovo bila neugodna situacija za pacijente, ali u tom trenutku bila je neizbježna kako bi se izbjegli puno ozbiljniji i neugodniji scenariji”, rekao je Dujmenović.

U vezi sa slučajem kontaktirali su i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je poručio da će zatražiti očitovanje od bolnice.

Ovo nema ni kod veterinara

Jasna Karačić iz Udruge za zaštitu pacijenata komentirala jeza N1 Hrvatska slučaj iz bolnice u Sisku gdje su na hitnom prijemu polegli dvije pacijentice na jedan strečer.

Upravo se čita:  Dvojica državljana BiH od kojih je jedan maloljetan, lišeni slobode na ulazu u Crnu Goru

“Trebalo mi je vremena da uopće povjerujem u ono što vidim. Nagledala sam se bizarnih situacija, no ovako nešto nikad nisam vidjela. Najprije se degradiralo dosotojanstvo pacijentica, a zatim ih se dovelo i u zdravstvenu opasnost. Još sam pod dojmom“, kazala je Karačić.

Smatra i kako je još gore što se dogodilo tako nešto, a ravnatelj sisačke bolnice nije priznao grešku, već je tražio opravdanje

“Da je u bolnicu tada stigla još jedna žena, bi li onda sve tri pacijentice stavili u isti krevet? Ovo što smo vidjeli u Sisku nema niti u veterinarskim ambulantama“, ustvrdila je Karačić.

Dodala je i da u slučaju velike navale pacijenata na hitnim prijemima uvijek mora postojati rezervni plan, kao i da sigurno u Hrvatskoj postoji još ovakvih slučajeva.

“Ipak, generalno gledajući nikad ne smijemo uzet samo jednu stranu i reći da su pacijenti uvijek u pravu. Velik broj njih dolazi na hitnu kada nije riječ o ozbiljnom slučaju, a nerijetko su i agresivni“, upozorila je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo