Srijeda, 4 listopada, 2023

U jeku godišnjih odmora: Zatvoren granični prijelaz između BiH i Hrvatske

Preporučeno

Takvu odluku donijelo je mješovito međudržavno povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima.

Vlada Unsko-sanskog kanton u BiH prosvjedovala je zbog zatvaranja za međunarodni promet frekventnog graničnog prijelaza s Hrvatskom Bogovolja – Hadžin potok, koji se nalazi u Karlovačkoj županiji, tražeći da vlasti dvije države odmah promijene tu odluku, prenosi Centralna ba.

Tom graničnom prijelazu gravitira veliki broj putnika koji posebice ljeti iz Europe idu ka Velikoj Kladuši, a on je od 3. jula prekategoriziran u kategoriju pograničnog, što znači da ga mogu koristiti samo lokalni stanovnici uz granicu s posebnim propusnicama. Takvu odluku donijelo je mješovito međudržavno povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima.

Upravo se čita:  Došlo vrijeme da radnici u BiH biraju poslodavca i postavljaju uslove

Prijelaz Bogovolja – Hadžin potok ranije je iz pograničnog prekategoriziran u međunarodni kako bi se smanjile gužve pri prelasku granice tijekom ljetne sezone.

Vlasti u Bihaću tvrde kako ih o promjeni te odluke odnosno o ponovnoj prekategorizaciji nitko nije konzultirao pa traže njenu promjenu. Tvrde kako za nju nema jasnih kriterija jer je istodobno do početka listopada omogućen međunarodni promet preko tri pogranična prijelaza na području Hercegovine.

Upravo se čita:  Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

– Tražimo da hitno pokrenete proceduru donošenja odluke kojom se odobrava međunarodni promet putnika preko graničnog prijelaza Hadžin potok – Bogovolja što bi spriječilo i negativni gospodarski učinak koji se može očekivati stvaranjem velikih gužvi na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu, a posebice građanima Unsko-sanske županije – stoji u dopisu upućenom Vijeću ministara BiH koji potpisuje županijski premijer Mustafa Ružnić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo