Nedjelja, 1 listopada, 2023

U upotrebi je i u BiH: U Hrvatskoj se hitno povlači lijek za djecu, sadrži tvari za smirenje

Preporučeno

Osim vigabatrina, u lijeku je poronađena i tvar tiaprid koja liječi različite psihoze te se deklarira kao antipsihotik, odnosno sedativ ili neka vrsta lijeka za smirenje.

S tržišta u Hrvatskoj povlači se poznati lijek zbog, kako je navedeno, onečišćenja jer su u njemu pronađeni tragovi druge aktivne tvari.

Kako navode u Agenciji za lijekove Hrvatske, riječ je o lijeku Sabril 500 mg aktivne tvari vigabatrin kojom se liječi epilepsija kod djece.

Upravo se čita:  Sve su straže, sve su straže: U Gacku svaki mladić koga uhvatiš za ruku smatra se pripadnikom Četničke omladine

Osim vigabatrina, u lijeku je poronađena i tvar tiaprid koja liječi različite psihoze te se deklarira kao antipsihotik, odnosno sedativ ili neka vrsta lijeka za smirenje.

Problem s povlačenjem lijeka Sabril je u tome da na hrvatskom tržištu nema drugih lijekova sa aktivnom tvari vigabatrin, pa je pokrenuta procedura hitnog uvoza.

Lijek proizvodi farmaceutska kompanija Sanofi.

Phoenix Farmacija i Medika, distributeri lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin), u saradnji sa Agencijom za lijekove provode povlačenje serija 2006B i 2987A tih lijekova.

Upravo se čita:  Optužen bivši direktor šumskog preduzeća: Za godinu dana zaposlio 135 osoba bez konkursa

Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Postupak povlačenja provodi se temeljem neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na onečišćenje aktivne tvari vigabatrin, u kojoj su detektirani tragovi druge aktivne tvari koja je identificirana kao tiaprid, prenosi Danica.hr.

Kako se navodi, detektirane količine tiaprida znatno su niže od maksimalne dopuštene dnevne doze, međutim eventualni sigurnosni rizici za pacijente odnose se na moguće nuspojave aktivne tvari tiaprid.

Upravo se čita:  Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: 'Poznata su njihova imena, a i saradnici'

Lijek Sabril u upotrebi je i u Bosni i Hercegovini.

To je za portal Crna-hronika potvrdila uposlenica jedne od apoteka koja pripada JU Apoteke Sarajevo.

– Mi za sada nemamo nikakvu informaciju o opozivu tog lijeka. Čim nas informišu da se neki lijek povlači, mi to odmah uradimo – kazala nam je uposlenica apoteke u Sarajevu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo