Nedjelja, 1 listopada, 2023

Uočen konvoj mađarske vojske na ulazu u Bosnu i Hercegovinu: Evo šta iz EUFOR-a kažu

Autor:Fena

Preporučeno

Kretanje oklopnih vozila koja pripadaju različitim državama je rutinska aktivnost i obavlja se redovno bilo radi administrativnih razloga ili održavanja, rečeno je Feni u EUFOR-u nakon što su mediji prenijeli vijest da je primijećen konvoj Vojske Mađarske sa oklopnim transporterima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

U EUFOR-u naglašavaju da je trenutni broj zemalja koje učestvuju u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini 22 te da EUFOR ostaje posvećen pružanju podrške lokalnim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

Ranije je austrijski list Der Standard objavio da Austrija prvi put nakon 15 godina komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepušta naredne godine Mađarskoj, novi general-major trebao bi biti Laszlo Sticz koji će naslijediti general-majora Helmuta Habermayera.

Prema navodima Der Standarda, Mađarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se obavezala da će osigurati četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od januara 2024. godine.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Der Standard u analizi situaciji u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a moglo doći i do neizvjesnosti zbog “orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj”, te podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

List podsjeća da se Mađarska oštro protivi uvođenjem sankcija Dodiku iako je on pod američkim sankcijama. Istovremeno Njemačka je obustavila projekte s Republikom Srpskom zbog Dodikove politike, a međunarodni donatori odgađaju pružanje finansijske pomoći.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u razgovoru za Der Standard je također govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja Dodika, naglašavajući važnost uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i regiji zapadnog Balkana.

Austrija od 2009. godine ima komandnu odgovornost nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a 11 general-majora bilo je iz te države.

Prija toga, komandnu odgovornost imale su Velika Britanija, Italija, Španija i Njemačka.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo