Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Uposlenik ministarstva sigurnosti BiH tvrdi: Ministar Nenad Nešić s naoružanom pratnjom popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu

Autor:Patria

Preporučeno

Pošiljalac ističe da su ogorčeni ponašanjem ministara koji dolaze iz kvote bošnjačkog naroda.

Na email adresu Novinske agencije Patria stigao je dopis uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se ministar sigurnosti Nenad Nešić optužuje za svojevrsni progon Bošnjaka u tom ministarstvu.

Dopis nije potpisan, tačnije pošiljalac se predstavlja kao Bošnjak, Bosanac, demobilisani borac, te zaposlenik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Želio bih zamoliti da objavite jednu, po meni za nas Bošnjake strahovito ponižavajuću (a apsolutno istinitu vijest) koja je uznemirila sve Bošnjake u Ministarstvu sigurnosti.
Prekjučer, u petak, 5. maja 2023. godine, tačno na zvuk ezana ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić sa 4 savjetnika i 2 naoružana tjelohranitelja je obilazio kancelarije Ministarstva sigurnosti, te izvršio raciju u Ministarstvu sigurnosti i pravio spiskak nas Bošnjaka koji smo otišli na džumu”, navodi se, između ostalog, u dopisu, piše Patria.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Dodaje se da je Nešićev savjetnik Dobrica Kucalović (poznat kao vođa protesta protiv prelaska poslanika u stranku Jelene Trivić) uredno bilježio imena onih koji su izašli na džumu.

“Kolegice Bošnjakinje, muslimanke, su bile izuzetno isprepadane i uznemirene, posebno zbog činjenice da je ministar Nešić (kojem je ovo bio prvi ulazak u kancelarije zaposlenih na 4 sprata zgrade institucija BiH – 11. do 14. sprata od kako je preuzeo dužnost – valjda mu je iz poniženja upoznati se sa muslimanima a da ih ne maltretira) imao izuzetno neprijatan napadački stav, bez pozdrava koji je podsjećao na fašističke racije. Da li se to opet sprema odstrjel nas koji radimo u državnim institucijama i idemo na džumu samo zato što smo Bošnjaci?”, pita se autor dopisa.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

Kako navodi, Bošnjaci u Ministarstvu sigurnosti BiH moraju trpjeti “ovakve progone jer niti jedan od probosanskih ili tzv. bošnjačkih ministara u državnoj vladi ne brine o nama Bošnjacima u bilo kom od ministarstava u kojima nema ministra ili zamjenika iz reda bošnjačkog naroda”, piše Patria.

Pošiljalac ističe da su ogorčeni ponašanjem ministara koji dolaze iz kvote bošnjačkog naroda.

“Prepušteni smo na nemilost velikosrpske strategije razvaljivanja Ministarstva sigurnosti i brutalnog utjerivanja straha u Bošnjake. U više od 10 godina koliko radim u Ministarstvu nikad se nije desilo da je bilo ko popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu a posebno ne ovako brutalno i otvoreno uz oružanu pratnju. Na ovakvom upadu bi mu i Arkan u Bijeljini pozavidio. Naravno, nećete mi zamjeriti to što pišem sa lažnog e-maila, ali strah od progona i represije Nešićevih srpskih udarača je veliki. Ne zbog toga što se bojimo već zato što smo u svojoj državi manjina a i zato što niko od vladajućih Bošnjaka neće stati u našu zaštitu. Zato vas, nezavisne medije, molim da objavite ovu vijest jer je istinita. Neka je demantuju ako nije istinita”, kaže se u dopisu.

Upravo se čita:  Poticaj od 200 hiljada KM za opstanak starih i tradicionalnih zanata

Navode iz dopisa pokušali smo provjeriti i kontaktirali ministra Nenada Nešića, ali do objave ovog teksta njegove reakcije nije bilo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo