Subota, 9 prosinca, 2023

Upoznajte Sanelu Mehić, vozačicu autobusa: “Događalo se da ljudi neće da uđu, drže se za šipke ili me pitaju znam li ja voziti”

Preporučeno

Oduvijek joj je bila želja voziti velika vozila, pa se nije dala obeshrabriti.

Balkanske autobuske maršrute, već nepune dvije godine krasi novo lice. Žensko. Sanela Mehić iz Bihaća jedna je od rijetkih žena u Bosni i Hercegovini koja radi kao vozačica autobusa. Iako je, kako kaže, na početku svoje karijere imala mali strah, sada je već profesionalac s velikim brojem prijeđenih kilometara i ništa manje zadovoljnih putnika.

“Moja želja je ustvari bila da vozim kamion. Otprilike, tri godine sam intezivno tražila posao vozača kamiona, ali su mi sva vrata bila zatvorena. Samo iz razloga što sam žensko i što to nije” ‘ženski posao”. Ne znam zašto bi neko mislio da ću ja taj posao raditi lošije ili neodgovornije zato što sam žena, ali nisam dobila priliku da ih uvjerim u suprotno,” kazala je Sanela.

Upravo se čita:  Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Sačuvati mir je sveta dužnost

Sanela nije odustajala. Oduvijek joj je bila želja voziti velika vozila, pa se nije dala obeshrabriti. Prijateljica joj je poslala oglas za vozača autobusa, koji je raspisala jedna kompanija iz BiH i Sanela je odlučila pokušati.

“Otišla sam na razgovor kod direktora kompanije i doslovno sam ga upitala ima li predrasude prema ženama i smatra li da ja nisam dorasla tom poslu. On mi je odgovorio da nema, da ako znam voziti, to što sam žena nema nikakve veze. Danas, dvije godine kasnije, tu sam i dalje. Zadovoljna i nadam se da sam opravdala njegovo povjerenje”, nastavlja.

Upravo se čita:  BH Pošta upozorava: Kruži lažni oglas za prodaju izgubljenih paketa

Ući u autobus i vidjeti ženu koja čeka da otkuca kartu je zaista neobično, ali jedino iz razloga što je drugačije i što nismo navikli na takvu situaciju.

“Većina putnika se iznenadi kada me vidi. Događalo se da ne smiju ući u autobus kada me vide, da se čvrsto drže za šipku u toku vožnje ili me pitaju znam li ja voziti. Sve su to simpatični trenuci vrijedni spomena, ali je važno da ja nikada nisam imala ružno iskustvo i nadam se da neću ni u budućnosti”, ispričala je ova vedra djvojka za portal Hercegovina.info.

Svoje vožnje nije ograničila na Bosnu i Hercegovinu, već vozi i izvan granica. Najčešće je na relaciji Sarajevo – Split, a vozila je do Ljubljane, Kopra, Zagreba. Nisu joj strane ni ekskurzije, pa je jednu takvu šestodnevnu vozila do Praga, Bratislave i Budimpešte i kako kaže da joj je bilo divno.

Upravo se čita:  Ministar o pomoći EU: Evo koliko je domaćinstava ispunilo uvjete za dodjelu novca!

Snovi se ostvaruju. Ako se dovoljno vjeruje, ali i ako se radi na njima i ne odustaje se, rezultati i idealan posao će doći. Samo treba biti strpljiv, ustrajan i nije važno je li za volanom muškarac ili žena, sve dok taj posao radi odgovorno i savjesno. Ali ako su za volanom lijepa i nasmijana lica žena, to će potaknuti i neke druge da se pridruže i šire mrežu novih ženskih poslova.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

Dr. Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a je danas potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s...

Možda vas zanima i ovo