Srijeda, 29 studenoga, 2023

Usvojen novi zakon: Lakši put do njemačkog državljanstva

Preporučeno

Osnova novog zakona je skraćivanje minimalnog roka boravka za prijem u njemačko državljanstvo s osam na pet godina.

Njemačka vlada postigla je dogovor o novom zakonu o državljanstvu koji olakšava proces naturalizacije. Pritom će dodjela državljanstva u nekim slučajevima biti potpuno isključena, piše dpa.

Naime, pasoš neće moći dobiti osobe koje su počinile kaznena djela motivirana antisemitizmom, rasizmom ili sličnim zločinima iz mržnje.

Upravo se čita:  Važna obavijest za vozače: U Njemačkoj poskupljuje cestarina za jednu vrstu vozila

Novi prijedlog zakona o državnosti izradilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, saznaje dpa.

Dodatni preduvjet za naturalizaciju bit će da osoba može općenito zarađivati ​​za sebe i svoju porodicu, bez plaćanja socijalne pomoći. Iznimaka će biti i one će se naknadno utvrditi.

“Ko god postane njemački državljanin, obavezuje se na život u našem slobodnom i raznolikom društvu”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser. Zato je naturalizacija, dodala je, nemoguća uz rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik iskazivanja mržnje prema drugima.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili dramatičnu prognozu: U Evropu stiže polarna hladnoća

“Nema nikakve tolerancije. Svako ko ne dijeli naše vrijednosti ne može postati Nijemac… Želimo da ljudi koji su postali dio našeg društva mogu sudjelovati u njegovom demokratskom oblikovanju”, rekla je Faeser.

Osnova novog zakona je skraćivanje minimalnog roka boravka za prijem u njemačko državljanstvo s osam na pet godina.

U slučajevima posebno uspješne integracije u njemačko društvo, trebale bi biti dovoljne samo tri godine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo