Petak, 29 rujna, 2023

Vasković upozorava: Dodik je otpočeo secesiju RS od BiH

Preporučeno

– Prelaskom “Rubikona”, Dodik je “Kocku Bacio” Zapadu u lice, pri tom ih veoma snažno udario otvoreno rušeći državu BiH. Udarit će i oni njega, nema tu dileme, ali je pitanje kojom snagom?!

Milorad Dodik prešao je “Rubikon” donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Na taj način otpočeo je secesiju RS od BiH i nikakvo minimiziranje ili čak eventualno poništenje tog Zakona tu činjenicu ne mogu osporiti niti promijeniti, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković, te dodaje:

Upravo se čita:  Nenad Nešić zavodi red: Evo šta je zatražio od SIPA-e, GP-a, DKPT-a i OSA-e

– Dodik je, ranije, predvidio i međustanicu ka potpunoj secesiji, što je situacija koja bi se mogla okarakterisati kao “Kipar na Balkanski način”, odnosno, kako je Dodik nazvao – “nezavisna Republika Srpska u okviru BiH”.

Već sada je vrlo blizu “Kiparskog stanja”, a sudeći prema njegovim izjavama ne misli stati, već nastaviti. Sigurno ga u tome neće zaustaviti ničija saopštenja, ma kako ošto intonirana bila. Prelaskom “Rubikona”, Dodik je “Kocku Bacio” Zapadu u lice, pri tom ih veoma snažno udario otvoreno rušeći državu BiH. Udarit će i oni njega, nema tu dileme, ali je pitanje kojom snagom?!

Upravo se čita:  Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Bude li to kao i u ranijim slučajevima, onda će svi u BiH morati i dalje prolaziti novi i novi i novi krug pakla već uhodanom stazom beznađa i straha. Ko sa nje pobjegne, sretan je samo zbog toga što je umakao iz te višededecenijske klopke, vješto smišljene kao beskrajni krug poništenja svake nade u normalan život. Istina, Dodik bi se ranije uvijek zaustavljao na obali “Rubikona”, nikada ga ne prelazeći.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

Ovaj put je to učinio. Zato bi i odgovor morao biti politički mnogo, mnogo drugačiji, snažniji, efikasniji nego ranije, zaključio je Vasković.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo