Utorak, 28 studenoga, 2023

Velika prevara u BiH, SIPA sve provjerava: Jedna firma izgubila milione KM, nekoliko firmi na meti prevaranata

O ovome su, kako dodaju iz SIPA, obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u BiH.

Preporučeno

Postoji značajan broj prijava koje su podnijela pravna lica iz BiH, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju preduzeću nanesena šteta u iznosu većem od milion eura.

Saopštila je to Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je u svom radu uočila pojavu prevara na štetu preduzeća iz BiH, a iza čega stoje nepoznata lica.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza za BiH: Evo gdje će pasti skoro pola metra snijega!

“Prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz BiH, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje. Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u BiH, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta predzuzećima iz BiH”, naveli su iz SIPA.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

O ovome su, kako dodaju iz SIPA, obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u BiH.

“Njima je sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima”, navode iz SIPA.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo