Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Velika prognoza za zimu: Evo kada bi mogao pasti prvi snijeg i gdje će ga biti najviše

Autor:Index.hr

“Što se tiče oborina, više ih se očekuje se središnjom i južnom Evropom. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Evropi, uprkos više padavina općenito, osim u višim predjelima”

Preporučeno

Prva prognoza za zimu 2023./2024. pokazuje očit utjecaj novog događaja El Nino. Postoji izražena promjena u uzorcima struje u usporedbi s prošlom godinom, s pojavom trendova za dinamičke vremenske obrasce u središnjim i istočnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i sjevernoj Evropi.

Rastući događaj El Nino bit će glavni faktor za zimsku sezonu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi, piše Severe Weather Europe.

Gledajući prvo temperaturu, možemo vidjeti zanimljiv hladni signal nad sjevernom Evropom. Također postoji hladniji signal iznad zapadne Evrope, dok su temperature više od normalnih prema istoku u prosječnoj zimi. Ove zime moglo bi biti više oborina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i nad dijelovima središnje i jugoistočne Evrope. Zapadna Evropa je obično suša tijekom zime. Čini se da će najveći potencijal za snježne oborine biti iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Evrope. I, naravno, nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije, piše SWE.

Najpouzdaniji model

Čak i da su modeli 100% tačni, to ne znači da će takvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom. Samo sugeriraju kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom. Ali niti jedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom”. To je zato što gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati u velikoj mjeri tijekom dugog vremenskog razdoblja, piše Severe Weather.

Upravo se čita:  Hitno provjerite stanje na računu ako ste dizali novac na bankomatima ove njemačke banke!

Prognoza uzorka zimskog pritiska iz ECMWF-a pokazuje tipičan vremenski obrazac za El Nino. Imamo zonu niskog pritiska iznad sjevernog Pacifika i pojas anomalija niskog pritiska preko juga SAD-a i sjeverne Evrope. Mjesečna NAO prognoza ECMWF-a zapravo nagovještava negativne trendove sredinom i krajem zime. To bi povećalo šanse za hladnoću na istoku SAD-a i dijelovima Evrope.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Evropom, vidimo da su površinske temperature uglavnom iznad normale diljem kontinenta. Ali postoji neutralna zona nad sjeveroistočnim dijelovima kontinenta. Što se tiče prognoze oborine, možemo vidjeti da Evropa ima jak signal za natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i Skandinavije.

Objavili i skraćenu prognozu

“Čitanje slika i opisa može biti pomalo zbunjujuće. Dakle, da sve pojednostavimo, evo što ukratko nudi prva prognoza za zimsku sezonu 2023./2024”, pojašnjavaju. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Upravo se čita:  Haos u Minhenu i okolini: Snijeg napravio pometnju, otkazani svi letovi

To znači da će glavni način cirkulacije nad Evropom biti od sjevera prema jugu, što znači sjeverno strujanje nad Evropom. Mogući scenariji snježnih oborina nad središnjom Evropom bit će vezani uz intenzitet sjevernog strujanja i pojedinih hladnih fronti koje se spuštaju sa sjevera.

“Što se tiče oborina, više ih se očekuje se centralnom i južnom Evropom. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Evropi, uprkos više padavina općenito, osim u višim predjelima”, piše SWE.

Objavili prognozu snježnih padalina

Severe Weather Evrope analizirao je i najnovije prognoze snježnih oborina i trendove za cijelu zimu. Kao i s cjelokupnom prognozom, i za prognozu snježnih padalina koristili su ECMWF model.

“Prvo, gledajući prosječnu sliku za Evropu, možemo vidjeti slabu prognozu snježnih oborina. Za veći dio kontinenta predviđa se manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za dijelove centralne Evrope i Skandinavije”, piše SWE.

Prognoza snježnih padavina za decembar pokazuje da veći dio kontinenta neće imati snježnih padavina, osim krajnjeg sjevera. To je vjerovatno povezano s jugozapadnijim strujanjem iznad većeg dijela Evrope.

Upravo se čita:  Zemlja snova za penzionere ili ne? Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

U januarskoj prognozi može se vidjeti puno drugačija slika, s potencijalom snježnih padavina koji se snažno povećava u većem dijelu centralnih zemalja.

U februaru je vidljivo još snažnije povećanje. Više snježnih padalina predviđa se u većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnom i južnom dijelu.

Ali, kako piše SWE, anomalije ne mogu pokazati cijelu sliku. Na slici ispod možete vidjeti prosječnu mjesečnu količinu snijega. Možete vidjeti da uprkos negativnim anomalijama nad dijelovima Evrope još uvijek ima snježnih oborina nad kontinentom. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da snijega neće biti.

Prema modelu UKMO, prognoza snježnih oborina također glasi da će one biti slabe. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u nekim centralnim i sjevernim dijelovima.

Prognoza za decembar identična je prvome modelu, što, kako se navodi, ovom scenariju daje veću vjerovatnost. Gledajući prognozu snježnih padavina za januar, nema puno poboljšanja osim u nekim dijelovima srednje Evrope i krajnjeg sjevera. U februaru prognozira više snježnih oborina u dijelovima srednje Evrope i prema sjeveroistoku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o pomoći EU: Evo koliko je domaćinstava ispunilo uvjete za dodjelu novca!

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo