Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Vijeće ministara BiH odobrilo dolazak 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana

Autor:Klix.ba

Nešić je ranije rekao da u BiH mogu ući samo njeni državljani i njihovi bliski srodnici, pojasnivši da je riječ o roditeljima, djeci i bračnim drugovima koji imaju državljanstvo BiH.

Preporučeno

Nakon što je sinoć ministar Staša Košarac blokirao odluku o ulasku Palestinaca, srodnika bh. državljana, u našu zemlju, jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara na kojoj je donesena odluka da im se dopusti ulazak, saznaje Klix.ba. Svi ministri su bili “za”.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je naveo da je od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražio da dostavi traženu infomaciju o tačnom broju ljudi koji iz Pojasa Gaze treba da dođu u BiH i da je riječ o 30 osoba.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Nešić je ranije rekao da u BiH mogu ući samo njeni državljani i njihovi bliski srodnici, pojasnivši da je riječ o roditeljima, djeci i bračnim drugovima koji imaju državljanstvo BiH.

Podsjetimo, u subotu su protiv donošenja ove odluke bili ministri iz entiteta Republika Srpska te zbog nepostojanja kvoruma odluka nije usvojena tako da dolazak iz Gaze u BiH nije dozvoljen za 30 srodnika bh. državljana.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac bio je izričito protiv toga da se dozvoli ulazak u državu osobama koje nemaju bh. državljanstvo. Nakon toga su i Nenad Nešić i Srđan Amidžić odlučili ne glasati kako bi bili jedinstveni.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu. Na posljednjem spisku bila su ukupno 54 imena za evakuaciju.

Upravo se čita:  “Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Prema posljednjim informacijama 41 je prešlo u Egipat.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o pomoći EU: Evo koliko je domaćinstava ispunilo uvjete za dodjelu novca!

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo