Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o interkonekcijama

Autor:Patria

Preporučeno

Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog preduzeća kojeg bi osnovala dva hercegovačka kantona, čime bi se zaobišla federalna kompanija BH Gas.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je odluku koja se tiče Južne i Istočne interkonekcije.

Ministri su jednoglasno usvojili odluku koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda/plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Upravo se čita:  Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

Ukratko, južna interkonekcija treba biti alternativa za ruski ga si odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana. Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog preduzeća kojeg bi osnovala dva hercegovačka kantona, čime bi se zaobišla federalna kompanija BH Gas.

Također, na sjednici je usvojen i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda/plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Bosanski Novi.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

Na istočnoj interkonekciji, koja bi trebala biti nova ruta za ruski gas insistira vlast iz RS-a, što je u nekoj vrsti suprotnosti sa zvaničnom politikom EU koja nakon ruske agresije na Ukrajinu radi na postizanju što manje ovisnosti o ruskim energentima.

Podsjećamo, da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović istakli da bez državnog zakona o gasu ne može se govoriti o ovakvim projektima.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

No, jedno je sigurno pred odlazak Milorada Dodika u Rusiju 23. maja Vijeće ministara BiH je spremilo poklon koji će predsjednik RS-a predati Vladimiru Putinu kao hediju!

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo