Vijeće ministara donijelo odluku: Evo koliko stranac pri ulasku u BiH mora imati novca | | Bh-index

Vijeće ministara donijelo odluku: Evo koliko stranac pri ulasku u BiH mora imati novca

Izdvojeno    Datum: 23.01.2020.    
Autor: Redakcija


Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj, 2. sjednici, donio je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku da je najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati prilikom ulaska u BiH za 2020. godinu 150 KM za svaki dan namjeravanog boravka u BiH ili protivvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti i nije mijenjan u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, Savjet ministara je usvojio strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2020 – 2023. godine.

Strategija je usvojena na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, čime vlasti u državi definišu svoje politike suprotstavljanja trgovini ljudima u naredne četiri godine, usklađene s preporukama Evropske komisije.

Opšti cilj strategije je obezbijediti stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima putem jačanja sistema prevencije, gonjenja počinilaca krivičnih djela povezanih s trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, posebno ranjivim grupama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.

Savjet ministara BiH je takođe usvojio Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu osam miliona evra za Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo.

Projekat uključuje realizaciju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u oko 40 javnih objekata i to u sektorima zdravstva, obrazovanja, rada, socijalne politike, kulture, sporta te unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Očekuje se smanjenje potrošnje energije ovim objektima, smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, a investicija bi mogla biti otplaćena iz ostvarenih ušteda za oko 10 godina. Praktično bi godišnje uštede trebalo da iznose više od 1,6 miliona KM.

Upravo se čita:  Nervozan, iskolačen, radikalan... izaziva, prepada, plaši: Hajde, otcijepi se, Milorade! Šta čekaš?!

Savjet ministara BiH razmotrio je na današnjoj sjednici i obavijest Svjetske banke i dao saglasnost za pokretanje aktivnosti za realizovanje grant projekta pružanja usluga zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti predstavljaju podršku reformama koje se sprovode u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja neformalnog zaposlenja i jačanja pružanja usluga zapošljavanja fokusiranih na mlade i na one koji su manje povezani s tržištem rada.

Projekat će biti finansiran grant sredstvima, a očekuje se da će biti okončan do 30. juna 2021. godine.

Savjet ministara BiH upoznat je i s pojedinačnim informacijama Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za period april – oktobar 2019. godine.

Službi za poslove sa strancima u period od 1. januara do 30. septembra 2019. godine prijavljeno je 22.211 nezakonitih migranata.

U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 21.157 migranata, dok je zahtjev za azil podnijelo 455 osoba.

Najviše migranata bili su državljani Pakistana (8.786 ili 39,6 posto), a slijede državljani Avganistana (2.359 ili 10,6 posto), Bangladeša (1.939 ili 8,7 posto), Iraka (1.843 ili 8,3 posto) i Sirije (1.390 ili 6,3 posto).

U vrhu prioriteta su jačanje Granične policije BiH i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, ali i podrška lokalnim zajednicama u kojim su uspostavljeni privremeni prihvatni centri, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.