Srijeda, 23 rujna, 2020

Vijeće ministara donijelo odluku: Evo koliko stranac pri ulasku u BiH mora imati novca

Nemojte propustiti

Građani masovno pristaju na prodaju glasova za 50 KM

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da najveći problem predstavlja to što bi zakonske odredbe kojima bi se mogle regulisati...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla posao na Ilidži i od tada joj se gubi svaki trag

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad...

Adnan Jupić o ispiranju nosa slanom vodom: Da li je to učinkovito protiv korone?

Infektologinja iz Hrvatske Alemka Markotić je ovih dana dala izjavu da je ispiranje slanom vodom efikasno u borbi protiv...

Užas u Ilijašu: Nožem iskasapio suprugu, pa pokušao samoubistvo

Muharem Garaplija (1965) sinoć je u Ulici Hašima Spahića u Ilijašu nožem ubio suprugu Sadžidu (1963), nakon čega je...

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj, 2. sjednici, donio je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku da je najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati prilikom ulaska u BiH za 2020. godinu 150 KM za svaki dan namjeravanog boravka u BiH ili protivvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti i nije mijenjan u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, Savjet ministara je usvojio strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2020 – 2023. godine.

Strategija je usvojena na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, čime vlasti u državi definišu svoje politike suprotstavljanja trgovini ljudima u naredne četiri godine, usklađene s preporukama Evropske komisije.

Opšti cilj strategije je obezbijediti stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima putem jačanja sistema prevencije, gonjenja počinilaca krivičnih djela povezanih s trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, posebno ranjivim grupama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.


Savjet ministara BiH je takođe usvojio Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu osam miliona evra za Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo.

Projekat uključuje realizaciju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u oko 40 javnih objekata i to u sektorima zdravstva, obrazovanja, rada, socijalne politike, kulture, sporta te unutrašnjih poslova u Sarajevu.


Očekuje se smanjenje potrošnje energije ovim objektima, smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, a investicija bi mogla biti otplaćena iz ostvarenih ušteda za oko 10 godina. Praktično bi godišnje uštede trebalo da iznose više od 1,6 miliona KM.

Savjet ministara BiH razmotrio je na današnjoj sjednici i obavijest Svjetske banke i dao saglasnost za pokretanje aktivnosti za realizovanje grant projekta pružanja usluga zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti predstavljaju podršku reformama koje se sprovode u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja neformalnog zaposlenja i jačanja pružanja usluga zapošljavanja fokusiranih na mlade i na one koji su manje povezani s tržištem rada.

Projekat će biti finansiran grant sredstvima, a očekuje se da će biti okončan do 30. juna 2021. godine.

Savjet ministara BiH upoznat je i s pojedinačnim informacijama Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za period april – oktobar 2019. godine.

Službi za poslove sa strancima u period od 1. januara do 30. septembra 2019. godine prijavljeno je 22.211 nezakonitih migranata.

U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 21.157 migranata, dok je zahtjev za azil podnijelo 455 osoba.

Najviše migranata bili su državljani Pakistana (8.786 ili 39,6 posto), a slijede državljani Avganistana (2.359 ili 10,6 posto), Bangladeša (1.939 ili 8,7 posto), Iraka (1.843 ili 8,3 posto) i Sirije (1.390 ili 6,3 posto).

U vrhu prioriteta su jačanje Granične policije BiH i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, ali i podrška lokalnim zajednicama u kojim su uspostavljeni privremeni prihvatni centri, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Ponovo su vratili najstrožije mjere, građani bijesni: Čeka nas horor

Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao rasti,...

SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv Halida Muslimovića

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH podnijeli su jučer krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv pjevača Halida Muslimovića. Ova informacija potvrđena je za Glas...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla...

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad Sarajevo Sarajevskoj policiji prijavljen je nestanak...

Amel Tuka postao otac

Amina Tuka, supruga najboljeg bh. atletičara Amela Tuke porodila se danas u Italiji. Bh. atletičar je prvi put postao otac, a on i njegova...

Izgubio bitku s opakom zarazom: Sutra dženaza Emiru Hujiću

Dženaza Emiru Hujiću, bivšem igraču Odbojkaškog kluba Bihać, klanjat će se sutra u na gradskom mezarju Humci u Bihaću u 14 sati. Nekadašnji odbojkaš, koji...

Možda vas zanima i ovo