Petak, 1 prosinca, 2023

Vijeće sigurnosti produžilo mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Švicarska predstavnica u Vijeću sigurnosti UN-a smatra da EUFOR značajno doprinosi miru i stabilnosti u BiH ali i regije.

Preporučeno

Vijeće sigurnosti UN-a, sa 15 glasova ZA i bez glasova protiv, usvojilo je rezoluciju 27/06 kojom je potvrđeno produžavanje misije EUFOR-a Althea u BiH.

U ovom momentu još uvijek traje sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj će se prisutnima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali i predstavnici Srbije i Hrvatske.

Švicarska predstavnica u Vijeću sigurnosti UN-a smatra da EUFOR značajno doprinosi miru i stabilnosti u BiH ali i regije.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

– Dugotrajno će Švicarska podržavati ovu Misiju. Sigurnost, prospreritet BiH su bazirani na jedinstvu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, kada je riječ o civilnom aspektu, podržavamo mandat visokog predstavnika do implementacije 5+1 obaveza. U njegovom posljednjem Izvještaju se vidi da se retorika podjela i glorifikacija ratnih zločina i negiranja genocida intenzivirala. Akcije lidera Republike Srpske posebno je sklona podjelama, ugrožava jedinstvo zemlje. Sloboda govora je također ugrožena. Nadamo se da će svi lideri dati sve od sebe da dođu do konstruktivnog dijaloga na EU putu, zaštititi ljudska prava i boriti se protiv korupcije su ključni – poručila je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo