Srijeda, 29 studenoga, 2023

Vlada FBiH će pomoći sa 100 KM, evo ko će dobiti novac

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

– Nadamo se da će nova vlada koja je danas preuzela dužnost imati sluha za nas – govori Delić.

Ratni vojni invalidi, šehidske i porodice poginulih boraca kao i dobitnici najvećih ratnih priznanja aprilske naknade će dobiti uvećane za 3,9 posto, a prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksu potrošačkih cijena.

Njima će razlika od 3,9 posto na iznos invalidnine u maju biti retroaktivno isplaćena za januar, februar i mart.

Imamo ljude koji su nezadovoljni povećanjem

Jedan broj pripadnika ove populacije, tačnije RVI nisu zadovoljni povećanjem, smatraju kako je ono trebalo biti veće jer se ranije govorilo o povećanju od nekih pet posto.

– Ja kao 100-postotni ratni vojni invalid ću sada u maju dobiti povećanje od 24 KM. Zar to nije sramotno? Šta mogu kupiti za 24 KM i tih 72 KM koliko ću dobiti retroaktivno za tri mjeseca. Malo je reći koliko sam razočaran jer oni čije su naknade više, oni će više i dobiti – ispričao nam je bivši borac.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Razgovarali smo i sa Esadom Delićem, predsjednikom Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.

– Zaista imamo ljude koji su nezadovoljni ovim povećanjem, ali sada je izračun prema “švicarskoj formuli” takav. Ide povećanje prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Dobili smo obećanje Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da će po 100 KM pomoći ići ratnim vojnim invalidima, šehidskim porodicama… Uputili smo izmjene i dopune zakona da se uskladimo prema penzionerima, da dva-tri puta godišnje možemo ići sa usklađivanjem invalidnina. Mi bismo najviše voljeli da smo mogli ići bar za desetak posto sa povećanjem jer dugo smo vremena čekali na povećanje – govori nam Delić.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

Dodaje kako je istina da su očekivali veće povećanje.

– Tržište i inflacija su se stabilizovali, ali takav je izračun. Moram podsjetiti kako smo imali problem da smo deset godina bili bez ikakvih usklađivanja, tako da smo zakon “otkočili” da bismo mogli ići u usklađivanje. Nadamo se da će nova vlada koja je danas preuzela dužnost imati sluha za nas – govori Delić.

Nema razloga da se čeka duže na isplatu po 100 KM

Kaže kako je dodatnih nekoliko miliona KM izdvojeno za pomoć od po 100 KM za korisnike lične i porodične invalidnine, nosioce priznanja ili odlikovanja kao i demobilisane borce koji primaju novčanu egzistencijalnu naknadu koja se ostvaruje prema federalnim propisima i isplaćuju iz budžeta FBiH, a koja su imala priznat status korisnika prava i bila na isplati za mjesec april 2023. godine.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

– Trebalo bi u toku ovog mjeseca da te kategorije dobiju po 100 KM pomoći. Novac je osiguran i nema razloga da se čeka duže na isplatu, očekujemo invalidninu i onda tu pomoć pet-šest dana iza invalidnina. Takav smo imali dogovor sa nadležnima. Sada su došli novi ministri i premijer pa ćemo vidjeti kako će biti – ispričao nam je Delić.

Do sada najniža invalidnina iznosi 47 do 50 KM, a riječ je o invalidima 20 posto, dok 100-postotni invalidi imaju od 910 KM do 3.000 KM sa tuđom njegom i ortopedskim dodatkom.

Tačnije, 100-postotni invalidi prve grupe imaju 910 KM invalidnine, tuđu njegu 1.820 KM i ortopedski dodatak 330 KM.

Prosječna invalidnina je 380 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo