Petak, 1 prosinca, 2023

Vučić je na jučerašnjoj presici napravio nešto nedopustivo: ‘Roditelji dječaka ga sada mogu tužiti! Tko mu je to dao?‘

Autor:N1

Preporučeno

Advokat Rodoljub Šabić rekao je za portal N1 da je nedopustivo da takve informacije izlaze u javnost, kao i da je sada na potezu tužiteljstvo koje bi po službenoj dužnosti trebalo utvrditi tko je takve informacije dao Vučiću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je na konferenciji za novinare da su državne institucije u slučaju dječaka koji je izvršio napad u školi “Vladislav Ribnikar” odradile svoj posao, tako što je iznio osobne podatke maloljetnika i “potkrijepio” sve to podacima iz analiza dviju zdravstvenih ustanova o psihičkom zdravlju dječaka. Advokat Rodoljub Šabić rekao je za portal N1 da je nedopustivo da takve informacije izlaze u javnost, kao i da je sada na potezu tužiteljstvo koje bi po službenoj dužnosti trebalo utvrditi tko je takve informacije dao Vučiću.

Upravo se čita:  Dodik ljut na Krišto jer ministri iz RS nisu bili pozvani na sastanak sa Stoltenbergom

“U slučaju objave podataka o zdravstvenom stanju bilo koje osobe mjerodavna su dva zakona, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o pravima pacijenata. No, postavlja se pitanje kako je Vučić uopće došao do te informacije i u kojem svojstvu, jer prema Zakonu o pravima pacijenata ta dokumentacija, osim liječnicima, može biti dostupna drugim osobama samo temeljem sudske odluke”, objašnjava Šabić.

Upravo se čita:  Nešić burno reagovao na tvrdnje Heleza: Ako postoje neke paravojske u BiH, to su one kojima prijeti on i time treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH

Dodaje i da roditelji dječaka mogu podnijeti tužbu zbog otkrivanja tih podataka, ali da Državno odvjetništvo treba utvrditi tko su osobe koje su dokumente dale na uvid predstavniku izvršne vlasti.

Doktor tim podacima raspolaže samo u zakonu utvrđenim okvirima, a ne da bi ih dijelio, posebno ne predstavnicima izvršne vlasti, rekao je Šabić za portal N1.

Upravo se čita:  Cvijanović: Tražit ću na Predsjedništvu informaciju o Helezovim navodima, a u narednom periodu i o radikalnim islamskim pojavama

Također, pojašnjava Šabić, neprihvatljivo je objavljivanje punog imena i prezimena maloljetnika, njegovog datuma i godine rođenja, u ovom slučaju počinitelja višestrukog ubojstva, što je Veselin Milić, načelnik beogradske policije, učinio na konferenciji za novinare.

“Naša policija u mnogo benignijim situacijama često objavljuje samo inicijale, čak i odraslima. Riječ je o maloljetniku, trinaestogodišnjaku, i ne vidim razloga da se otkriva ne samo njegovo ime, nego bilo čije drugo ime, dok on u nekom postupku ne bude osuđen, zaključio je Šabić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo