Utorak, 5 prosinca, 2023

Za dvije godine EU u BiH ubrizgala pola milijarde maraka

Bosni i Hercegovini je u periodu od 2021. do 2023. dala 256 miliona eura, od čega je 70 miliona eura podrške energetski siromašnim domaćinstvima.

Preporučeno

Bosna i Hercegovina je samo u posljednje dvije godine od Evropske unije dobila finansijsku pomoć u iznosu od 256 miliona eura.

Prema podacima EU, upravo Unija daje najveću finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini. Kroz predpristupne fondove podržava socioekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Bosni i Hercegovini je u periodu od 2021. do 2023. dala 256 miliona eura, od čega je 70 miliona eura podrške energetski siromašnim domaćinstvima. Ukazano je da je već 90 posto od 70 miliona eura distribuirano prema onima kojima je taj novac namijenjen.

Upravo se čita:  Još jedna opština u BiH ostala bez jedine banke: Zatvorena i lokalna mesnica

Osim toga, EU je od 1999. kroz zajmove Evropske investicijske banke omogućila 3,2 milijarde eura. EU je i najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina 73 posto izvoza ostvaruje u EU, dok 56 posto dobara uvozi iz Unije. Trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i EU je prošle godine iznosila 15,1 milijardu eura.

Direktne investicije iz država EU u Bosni i Hercegovini prošle godine iznosile su 5,3 milijarde eura.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo