Utorak, 28 studenoga, 2023

Za matursko veče potrebno minimalno 850 maraka

Preporučeno

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je za “Nezavisne novine” da je ovo udar na ionako tanak novčanik roditelja.

Da bi se ove godine spremio jedan maturant srednje škole za matursko veče potrebno je prosječno oko 850 KM, što je veliki udarac na džepove roditelja u Srpskoj, koji se već uveliko suočavaju sa poskupljenjima i inflacijom.

Prema svim troškovima koje imaju maturantkinje da bi zasijale za matursko veče potrebno je oko 950 KM, a kada je riječ u maturantima potrebno je izdvojiti oko 800 KM.

Iz “Jelena Shopa” u Banjaluci kazali su za “Nezavisne novine” da se maturske haljine kreću od 120 do 450 KM, a kako ističu najveća potražnja je za onima čije se cijene kreću od 280 do 350 KM.

Upravo se čita:  Uhapšene tri osobe: Žrtvama uzimali novac za ''informacije'' o namještenim mečevima, poslije im iznuđivali još

Kada je riječ o muškom dijelu maturanata, oni za svečano odijelo u prosjeku treba da izdvoje oko 350 KM. Kako ističu iz banjalučkih radnji, cijene muških odijela se kreću od 170 KM pa do 400, ali kako kažu ima i skupljih, a sve zavisi od toga šta maturanti žele.

Svima su potrebne svečane cipele, a da bi ih kupili djevojke treba da izdvoje minimalno 150 KM, dok je muškarcima u prosjeku potrebno oko 200 KM.

Djevojke imaju više troškova jer tu su i šminkanje, manikir, pedikir i frizura.

Iz frizerskih i kozmetičkih salona poručuju da je za ove četiri stavke potrebno izdvojiti najmanje oko 200 KM.

“Cijena frizure zavisi od toga šta maturantkinja želi, ali najjeftinija frizura je 50 KM, a cijena je viša u zavisnosti od dužine kose i slično”, kazali su iz jednog banjalučkog frizerskog salona.

Upravo se čita:  Od žene u BiH oduzet BMW: Vozila je pijana, otkriveno da za kazne duguje 4.500 maraka

Skoro sve djevojke se odlučuju za profesionalno šminkanje, a cijene se kreću minimalno od 30 KM pa sve do 80 KM.

Međutim, ovo nije kraj svih troškova jer su maturanti ti koji plaćaju maturske zabave koje se ove godine kreću od 50 do 100 KM.

Fotografi su postali sastavni dio svake maturske večeri, a većina maturanata se opredjeljuje za lične fotografe koji svoj rad najčešće naplaćuju po satu.

Jedan od banjalučkih fotografa kazao je za “Nezavisne novine” da je cijena fotografisanja maturskih večeri od 100 do 200 KM, zavisno od toga koliko fotograf časova fotografiše.

Upravo se čita:  Direktor škole iz BiH nije baš šampion u pismenosti: Pogledajte kakve pravopisne greške je napravio

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je za “Nezavisne novine” da je ovo udar na ionako tanak novčanik roditelja.

“Cijene koje vidimo su više nego jedna plata, a da bi se kupilo ono osnovno potrebno je mnogo novca. Ovo je svakako ogroman udar na džepove potrošača jer to nije jedini trošak. Znamo da je na samom kraju tom istom maturantu potrebno dati i novac da bi imao za proslavu koja kreće nakon svečane proslave”, kazala je Marićeva.

Kako ističe, ovo je još jedan pokazatelj koliko je sve poskupjelo i koliko je zaista teško poslati jednog maturanta na matursko veče.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo