Utorak, 22 rujna, 2020

Žana Novaković: Bilo je to divno iskustvo

Nemojte propustiti

Mesić otvoreno o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Bojim se da se sada nešto sprema

Stjepan Mesić ističe da je Željko Komšić izabran legalno i legitimno, te da je branio BiH i rat proveo...

Čerkez otkrio da li će se produžiti radno vrijeme ugostiteljskim objektima

- Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se...

Nakon toplog vikenda pripremite kišobrane: Do kraja sedmice najavljene padavine

Prema najavama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u južnim i jugozapadnim područjima biti umjereno do pretežno oblačno...

Šokantna izjava Dodika nasmijala njega i njegove pristalice

Lider SNSD Milorad Dodik šokirao je javnost prije dva dana nakon što se uz smijeh pohvalio kako je u...

Žana Novaković
Žana Novaković

Nije realno očekivati da ću nastupiti u korejskom Pjongčangu 2018. godine i Zimske olimpijske igre u Sočiju bile su, vjerovatno, posljednje u mojoj karijeri, rekla je dana Žana Novaković.

Najbolja bh. skijašica, koja je u Rusiji osvajanjem 26. mjesta u slalomu ostvarila najbolji plasman u tehničkim disciplinama u istoriji nastupa bh. tima na ZOI, ponosna je i zadovoljna. Na Igre je otputovala kao vlasnica najboljeg rezultata od svih bh. takmičara, pa joj je zbog toga pripala čast da nosi zastavu i na ceremonijama orvaranja i zatvaranja.

“Nakon Vankuvera 2010. godine, Igre u Sočiju bile su druge u mojoj karijeri i zaista nosim lijepe uspomene iz Rusije. Bilo je to divno iskustvo, drago mi je da sam opravdala očekivanja i ponosna sam na činjenicu da je moj plasman najbolji do sada u tehničkim disciplinama. Što se tiče Koreje, o tome nisam razmišljala i po svemu sudeći mislim da je to nerealno za očekivati”, kazala je Novakovićeva.

Olimpijka je potvrdila da su Rusi bili besprijekorni organizatori.


“Za ovih 20 dana u Sočiju je sve zaista funkcionisalo do perfekcije. Potrudili su se domaćini da svi imamo sve što poželimo pa čak i onda kada to objektivno nije bilo moguće, činili su sve da nam olakšaju boravak i rad”, kaže skijašica.

A objektivno, najviše problema organizatorima su predstavljale vremenske neprilike, izuzetno visoke temperature za ovo doba godine. Upravo to otežalo je uslove na stazi, što je našoj skijašici, kao i njenim konkurentkinjama značajno povećalo prolazno vrijeme u odnosu na stvarne mogućnosti.


“Srećom, noći su bile jako hladne, pa je do 11 sati ujutru temperatura bila idealna. U ostatku dana je bilo dosta toplo i uticalo na tvrdoću staze, ali kada sagledam sve činjenice, moj startni broj u prvoj trci 59, onda sam zaista zadovoljna. Iako sam morala praviti širu liniju, veliki tragovi predstavljali su stalnu opasnost da na ispadnem sa putanje, na kraju sam ipak pokazala da znam i mogu da skijam i ostvarim rezultat. Bilo je teško, zahtjevno, ali sam pokazala da nisam uzalud svih prethodnih godina uložila dosta truda i rada”, istakla je Novakovićeva.

Tema o kojoj se puno pričalo vezano za Soči bila je i sigurnost, s obzirom na to da su postojale prijetnje terorističkim napadom.

“Na olimpijadama je uvijek veliko osiguranje. I u Sočiju su se mogle primijetiti takve mjere, iako ne znam da li nešto jače nego u Vankuveru. Ja lično ni u jednom trenutku nisam osjećala bilo kakav strah, štaviše, tvrdim da je Soči za ovih 20 dana bio najsigurnije mjesto na svijetu”, kaže Novakovićeva.

U Olimpijskom selu, osim sa kolegama iz tima BiH, družila se najčešće i sa predstavnicima zemalja regiona.

“Dosta vremena provodila sam sa Nevenom Ignjatović, predstavnicom Srbije, sa kojom inače često treniram. Takođe i sa kolegama iz ostalih zemalja okruženja bilo je zaista zabavno u Olimpijskom selu. Za dobru zabavu u našem timu bio je zadužen Marko Rudić. Šalio se i uveseljavao nas i sa gitarom koju je ponio”, rekla je Novakovićeva.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Državljani Turske pokušali ući u BiH sa krivotvorenim PCR testovima

Zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo krivotvorenje isprave, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Pripadnici...

Dijaspora sve rjeđe dolazi, a šalju i manje para u Bosnu...

Ljeto je prošlo, a građani BiH koji žive u inostranstvu su, uglavnom, ostajali tu gdje jesu, dok su prilično rijetki među njima dolazili u...

Nijemci napravili analizu: Kolike su plate Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj

Njemačka vlada tumači razliku u platama time što radnici iz inostranstva često imaju manje iskustva i stručnosti. Prema odgovoru vlade, zapošljavanje više stranaca može...

Od koronavirusa preminuo mladi Emir Hujić, sugrađani se opraštaju od njega...

Kako je naveo bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača, mladi Emir Hujić je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Bišćanin Emir Hujić preminuo je iznenada u 42....

Kanton Sarajevo će subvencionirati zamjenu peći i kotlova na ugalj sa...

Zamjenom peći i kotlova na ugalj se postiže gotovo 100 postotno smanjenje emisije sumpor dioksida. Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za implementaciju pilot projekta...

Možda vas zanima i ovo