Petak, 1 prosinca, 2023

Zašto su bankarske kamate u RS-u veće nego u FBiH

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

U bankama pravdaju ovakvu situaciju stanjem na tržištu, a to je za Faktor potvrdio Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Banke iz iste grupacije koje posluju u Bosni i Hercegovini za klijente u entitetima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj imaju različite uvjete, iako je tržište jedinstveno.

Uvjeti kreditiranja za preduzeća i građana u Federaciji BiH povoljniji su, jer je kamata za kredite niža, nego u Republici Srpskoj.

Upravo se čita:  Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

U ovoj godini Republika Srpska mora vratiti više od milijardu maraka kredita, pa se postavljaju pitanja da li je zbog toga bankrska kamata veća u ovom entitetu.

U bankama pravdaju ovakvu situaciju stanjem na tržištu, a to je za Faktor potvrdio Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

– Tržište RS-a različito je od tržišta FBiH, pa se tako banka prema jednom tržištu ponaša na jedan način, a prema drugom na drugi način. Procjena svake banke je na koji način i po kojoj cijeni može plasirati svoje proizvode nevezano za administrativni teritorij. Nema to veze s povjerenjem o visini nečijeg duga, jer banke svaka pojedinačno određuju svoje uvjete. Dakle, radi se o tržišnom odnosu – pojašnjava Kutle.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo