Srijeda, 29 studenoga, 2023

Zbog sukoba interesa prijavljen bivši ministar i savjetnik Željke Cvijanović

Preporučeno

TI BIH već dugo upozorava da se javna sredstva dijele udruženjima građana bez mjerljivih kriterija, često po političkoj liniji

Transparency International u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv Slobodana Župljanina koji je prethodnih godina obavljao funkciju savjetnika tadašnje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a istovremeno bio na čelu udruženja koje se finansiralo javnim sredstvima preko dozvoljenog iznosa.

Župljanin je predsjednik organizacije Starješina Vojske Republike Srpske, koja je prema izvještaju objavljenom na svojoj web stranici tokom 2022. godine iz budžeta sa različitih nivoa vlasti dobila preko 140 hiljada KM. Kako Zakon o sprečavanju sukoba interesa zabranjuje svim izabranim zvaničnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM na godišnjem nivou, evidentno je da je Župljanin tokom obavljanja ove dvije funkcije bio u sukobu interesa.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

TI BIH već dugo upozorava da se javna sredstva dijele udruženjima građana bez mjerljivih kriterija, često po političkoj liniji a brojni funkcioneri otvoreno krše zakone o sukobu interesa tako što su dio vlasti koja odlučuje o podjeli sredstava i istovremeno vode udruženja koja primaju javni novac.

U ovom slučaju treba istaći i to da su brojni članovi organizacije Starješina VRS u proteklom periodu javno tvrdili da je Župljanin uz pomoć politike i asistenciju policije preuzeo kontrolu nad ovom organizacija koja dobija značajna sredstva iz budžeta.

Na adresu TI BIH stizale su brojne prijave nezadovoljnih članova ovog udruženja u kojima se upozoravalo da su sredstva iz budžeta dodijeljena ovom udruženju trošena netransparentno, što je TI BIH pokušao provjeriti tražeći od Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS informacije o tome koje nevladine organizacije se finansiraju iz budžeta kao i izvještaje o kontroli utroška sredstava, s obzirom na to da su i revizori upozoravali da pojedina udruženja novac troše nenamjenski. Ipak Ministarstvo još uvijek odbija dostaviti TI BIH-u ove informacije uprkos sudskoj presudi kojom je potvrđeno da Ministarstvo krši Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Upravo se čita:  Sladić ima loše vijesti za Sarajlije

Dok vlast krije informacije o tome koja udruženja finansira, prema pisanju portala Srpskainfo na čelu brojnih udruženja koja su dobijala javna sredstva bile su stranačke kolege aktuelnog ministra rada i boračko invalidske zaštite Duška Milunovića (SP). Jedan od njih je i Slobodan Župljanin koji je u vrijeme vršenja ove dvije funkcije bio i kandidat Socijalističke partije za načelnika opštine Kotor Varoš.

U isto vrijeme dok se kriju informacije o udruženjima koja se finansiraju iz budžeta RS, Župljanin je u javnosti najglasniji zagovornik Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija koji najavljuje aktuelna vlast, a čiji je cilj gušenje kritike i targetiranje organizacija koje se finansiraju kroz međunarodne projekte, iz kojih se finansira i sama Vlada Republike Srpske.

Upravo se čita:  Najavljen obilan snijeg i obilna kiša: Pred nama su turbulentne vremenske (ne)prilike

Ovaj i drugi primjeri jasno pokazuju da je potrebno obezbijediti transparentnu raspodjelu javnog novca uz striktno poštovanju odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer su brojni pokazatelji da se javna sredstva dijele po političkoj liniji.

Istraživanje TI BIH pokazalo je da se početkom 2022. godine 47 funkcionera i preko 800 kandidata sa izbornih lista nalazilo na čelu udruženja koja su dobijala javna sredstva, a revizorske institucije godinama ukazuju na to da se ovaj novac dijeli bez jasnih i mjerljivih kriterija.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo