Petak, 1 prosinca, 2023

Žestoko u Parlamentu BiH, zastupnici iz RS-a napustili sjednicu, pale teške riječi

Preporučeno

Među najglasnijim u problematiziranju spomenutog bila je SNSD-ova Sanja Vulić

Burna je današnja redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. U toku je pauza tokom koje je predsjedavajući doma Denis Zvizdić pozvao predsjednike klubova na razgovor u kabinet, a sve nakon što su sjednicu napustili zastupnici iz Republike Srpske. Učinili su to problematizirajući danas potpisanu izjavu o državnoj imovini BiH, ali i Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, koji se, za razliku od prethodno spomenutog, našao na dnevnom redu doma.

Među najglasnijim u problematiziranju spomenutog bila je SNSD-ova Sanja Vulić, koja je, između ostalog, predsjedavajućeg doma Denisa Zvizdića (NIP) optužila za nepoštivanje poslanika iz RS.

“Ovo što smo mi danas doživjeli je nedopustivo i neviđeno u ovom Parlamentu. Mi to tolerisati nećemo. Osokolila vas je danas potpisana deklaracija, pa ste krenuli đonom na Srbe. Još nas pitate čemu pauza. To je zbog vašeg nepoštovanja, još ćemo tražiti i izjašnjenje etičkog odbora. Ako mislite da su samo Srbi blesavi i da se vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izjava, to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati oko interesa RS”, navela je Vulić.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Zvizdić je kategorički odbacio sve što mu je kolegica pripisala.

“S gnušanjem odbacujem vaše primjedbe koje nisu utemeljene na argumentu. Mislim da sam tolerantan, od sada ću biti rigorozniji. Sa velikom indignacijom odbacujem sve što ste rekli. Više nikada meni nemojte pripisivati riječi koje ste sada rekli od Srbima. Napustiću politiku ako nađete riječi koje mi imputirati. Više nikada to nemojte uraditi”, podcrtao je Zvizdić.

Upravo se čita:  “Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

SDS-ov Darko Babalj je kazao da će napustiti sjednicu zbog zajedničke izjave, što se i desilo, a što je zabilježeno tokom direktnog televizijskog prijenosa. Taj trenutak možete pogledati u 28. minuti priloženog videozapisa BHRT-a.

Nameće se pitanje da li je ovo početak nove blokade državnih institucija, kojom je prijetio SNSD. Ova stranka je na državnom nivou vladajuća sa HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH Semir Efendić. Kako su poručili izjavom, državna imovina je iznad svega.

RS je nedavno usvojio zakon koji podrazumijeva da je nepokretna imovina u ovom entitetu u državnom vlasništvu. Probosanske stranke su stava da samo Bosna i Hercegovina kao država može biti vlasnik, a ne niže administrativne jedinice. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je početkom prošlog mjeseca spomenuti zakon RS-a stavio van snage.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo