Nedjelja, 20 rujna, 2020

Značajna prekretnica: BiH dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije

Nemojte propustiti

Dodikov autogol: Zbog neopreznih provokacija bi se uskoro mogao naći na “crnoj listi” Europske unije

Mada je namjeravao da ovom bizarnom provokacijom nanese političku štetu Bošnjacima i prikaže ih kao nepouzdane partnere u SAD-u,...

Nova pravila: Pročitajte ko sve može ući u BiH bez negativnog testa na koronu!

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 10. septembra, donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak...

Predsjednica Kriznog štaba KS o “sudaru” sezonske gripe i korone: Respiratornih infekcija će biti sve više, potrebna je vakcinacija

Dolazak jeseni u vrijeme pandemije izaziva dodatni strah kod građana, a različita mišljenja i spekulacije kod stručnjaka i zdravstvenih...

Proizvođač prve bh. jahte: Novi luksuzni proizvod pravit će u novoj firmi u Sarajevu

Za potrebe ovog projekta Derubis Yacht zajedno sa partnerom iz Sarajeva Redžepom Crnovršanin otvara sestrinsku firmu Derubis Caravans. Derubis Yachts,...

Komesar je danas na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu odnosno “Paket proširenja za 2019. godinu”.

Mišljenje koje će Evropska komisija dostaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije pokazuje značajnu prekretnicu u odnosima između Bosne i Hercegovine i EU koja ostaje opredijeljena da pruža podršku BiH na putu ka EU, kazao je danas u Briselu komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Tek, nakon izlaganja Hahna izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je da je u Mišljenju Evropske komisije rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

– Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i nadam se da će u Vijeću ljudi razmotri što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status – kazao je Preda, a o tome će odlučivati 28 zemalja članica Evropske unije.

Komesar je danas na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu odnosno “Paket proširenja za 2019. godinu”.


Govoreći o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unije, Hahn je podsjetio da je Evropska komisija dala cjelokupnu Mapu puta za reforme u oblasti demokratije, vladavine prava, ljudskim pravima i javne uprave.

– Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju na zemlje članice, Vijeću Evropske unije treba donijeti određene odluke o narednim koracima za BiH i tada će se tretirati sve reforme u svim oblastima u BiH – podvukao je Hahn.


Komesar je kazao da su i sve zemlje zapadnog Balkana ostvarile određene pomake, ali su ostali i brojni izazovi koji se trebaju riješiti, a u ovom izvještaju Evropska komisija dala je smjernice za rješenje spornih pitanja.

Još uvijek postoje slabosti u oblasti ekonomije, potrebno je, dodaje Hahn, riješiti pitanje velike nezaposlenosti, potrebno je nastaviti s reformama, a ključni faktor je podizanje standarda života, a kao primjer toga naveo je potpisani sporazum o roamingu koji daju građanima i privrednicima.

Pohvalio je napredak Albanije koja se uhvatila u koštac s reformom sistema pravosuđa, ali i napredak Sjeverne Makedonije koja nastavlja provoditi, kako je kazao, ambiciozni plan reformi, a posebno je naglasio je da je spor oko imena koji su imali s Grčkom najbolji primjer dobre regionalne saradnje.

To je važno, istaknuo je, jer je EU opredijeljena da neće „uvoziti“ bilateralne sporove unutar Unije nego je potrebno da ih zemlje između sebe rješavaju.

Ove dvije zemlje nastavljaju provoditi zacrtane reforme, te je Vijeće jednoglasno donijelo odluku da se odmah otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Napomenuo je da Crna Gora i Srbija trebaju djelovati s većom odlučnošću i preduzeti dodatne napore u oblasti reforme vladavine prava i to je najvažniji uvjet za postizanje napretka uključujući i ispunjenje poglavlja 23. i 24.

– Priština i Beograd moraju stvoriti povoljno i sigurno okruženje i postići potpisivanje zakonski obavezujućeg ugovora te izbjegavati sve radnje koje druga strana vidi kao provokacije – pozvao je Hahn.

Za Kosovo je istaknuo da je potrebno da vrate politički fokus na napredak ka Evropskoj uniji, podvukavši da su ključne reformske procese koje su ostvarili zasjenjene su uvođenjem taksi za robu iz BiH i Srbije te ih je Hahn pozvao da to pitanje riješe.

– Saradnja s Turskom udaljava se od EU ne primjenjuju reforme u oblasti vladavini prava i sistemu uprave. Vijeće je zaključio da su obustavljeni pregovori s Turskom i ne mogu se razmatrati druga poglavlja niti otvarati nova – zaključio je Hahn.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja država sada očekuje dodjeljivanje statusa kandidata.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Nova instrukcija IZ: Namazi se klanjaju u potpunosti

Imami u džamijama u Bosni i Hercegovini od 16. septembra su obavezni da propisane namaze obavljaju u potpunosti, odnosno,...

Jasmin poginuo u sječi šume, udario ga konj prilikom izvlačenja drva

Jasmin K. (50) iz jajačkog naselja Klike poginuo je jučer u nesreći koja se dogodila nadomak njegovog naselja. Naime, do nesreće je došlo kada...

U Vogošći pronađeno tijelo Fadila Medića za kojim se tragalo dva...

Tijelo Fadila Medića (1955), čiji je nestanak prijavila porodica, pronađeno je danas na području Vogošće kod Sarajeva, potvrdio je Mirza Hadžiabdić iz Odjela za...

Nestao čamac GP BiH, pronađen kod obale Hrvatske

Službeni čamac Jedinice granične policije u Gradišci nestao je pod nerazjašnjenim okolnostima, ali je poslije višečasovne potrage pronađen nizvodno na rijeci Savi u blizini...

General Mašović: Nema prekida vojne vježbe na Manjači

Mašović ističe da prekida vojne vježbe, na kojoj učestvuje oko 1.000 vojnika, zajedno s NATO ocjenjivačima neće doći i da je sve urađeno po...

Možda vas zanima i ovo