Srijeda, 29 studenoga, 2023

Žuljević odgovorio Novaliću: Statistika je dobra kad je bivši premijer izmišlja

Preporučeno

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odgovorio je na neistinite tvrdnje zastupnika SDA i bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića.

„Bivši premijer koji je svojom reformom buduće penzionere oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo ne razlikuje pojam usklađivanje i rast, tako da mu je bolje da šuti i posveti svom drugostepenom sudskom postupku.

Poznat je po morbidnim izjavama da građani previše troše, da se penzioneri trebaju brže amortizovati kroz vrijeme, da ulje nije poskupilo, da respiratori mogu biti za dva pacijenta, da je život lopta šarena…

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

Čovjek, koji je kao lider Vlade, predložio odluku da jedan uposleni vrijedi kao 11 penzionera (zaposlenim pomoć od 1080 KM, a penzionerima 100 KM) treba da se stidi, a ne da ratuje sa ciframa koje ne zna pročitati.

Taj isti veliki ekonomski “mag” zaboravlja da je prosječna cijena hljeba prošle godine u ovo vrijeme bila jedna KM, a sada je 1,70 KM. Mlijeko je bilo 1,20 a sada 2,50 KM.

Hvali se Novalić podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen kako je oporezovao topli obrok radnicima. Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Tačno je jedino da statistički podaci pokazuju da je minimalna penzija nominalno rasla za 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena – inflaciju.

Kada se ovaj rast uskladi sa rastom cijena, i to opštim indeksom potrošačkih cijena, onda vidimo da je stvarna ili realna penzija narasla 23,7 KM ili šest posto, što pokazuje koliko je negativno inflacija uticala na ovu skupinu naših sugrađana.

Koliko se god on upirao da postane Facebook relevantan, mora shvatiti da razliku od njega mi ekonomske brojeve čitamo životno, a on robotski kao da su u pitanju mašine, a ne ljudi.

Upravo se čita:  Novinarka iz RS-a upitala Konakovića i Nikšića da li su došli u Banju Luku da provociraju

Nažalost, i pored njegovih cifri, penzioneri danas lošije žive i mogu kupiti manje nego prije osam godina, kad se u obzir uzme struktura njihove potrošačke korpe.

Nama konačno trebaju državnici – hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno posmatrati brojeve, provoditi stvarne reforme, i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška“, zaključio je Žuljević.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo