Subota, 19 lipnja, 2021

Šarke u koritu Miljacke: Leglo opasnih zmija otrovnica u centru Sarajeva (Foto)

Nemojte propustiti

Leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada. Ekipa Bh-index portala je jutros bila na licu mjesta i zabilježila nekoliko fotografija. Leglo ovih opasnih zmija se nalazi u koritu Miljacke, preko puta zgrade “Papagajka”.

Foto: Mirsad Muratović
Zmije u koritu Miljacke (Foto: Mirsad Muratović)

Bosanci i Hercegovci su posljednjih mjesec dana suočeni s pravom najezdom zmija, koje su se ranije pojavile u mnogo većem broju, a tome svjedoče i fotografije iz centra Sarajeva.

Da ima zmija više nego ranije potvrđeno je i za Nezavisne novine iz preduzeća “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, kazao je da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

sarke1 copy

“To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar.

Prema riječima stručnjaka, ukoliko dođe do ujeda zmije, pacijenta treba transportovati do najbliže zdravstvene ustanove kako bi se pružila pomoć i dao protuotrov, te dodali da su na našem području najopasnije zmije šarka i poskok, nakon čijeg ujeda se teža klinička slika razvija tek nakon četiri do osam sati.

Međutim, prema sazanjima Nezavisnih novina, zbog propusta u pojedinim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno seruma, u nekim čak nikako.

“Mi smo svjesni da on spasava ljudske živote, ali ga mi, nažalost, nemamo”, rekli su u ovom zavodu i dodali da možda u nekom od domova zdravlja ima pokoji serum, ali nisu mogli to potvrditi.

Po mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama.

Ljekari kao mjere opreza navode nošenje dugih hlača i visoke obuće kako bi noge bile zaštićene od ugriza.

“Također, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju, nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci.

(A.J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo