Srijeda, 4 listopada, 2023

Pismo ogorčenog popisivača iz Brčkog: Ponuđen mi je novac da ispunim što više obrazaca sa izjašnjenjem…

Preporučeno

Prvih dana popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini stižu brojne žalbe na nepravilnosti u procesu njegove provedbe, javila je agencija Anadolija.

Do sada je registrirano preko stotinu prijava o nepravilnostima u popisu, koji traje od 1. do 15. oktobra.

Na adresu Bh-index portala stiglo je pismo ogorčenog popisivača iz Brčkog koji tvrdi da je instruktorica navodno ponudila određenu svotu novca, i od popisivača zahtjevala da naprave što više popisinih obrazaca sa određenim izjašnjenjem.

U nastavku Vam donosimo dijelove pisma popisivača iz Brčkog, koji je tražio da ne objavljujemo njegov identitet.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Pozdrav, ja sam popisivač iz Brčkog i želim prijaviti nepravilnosti instruktora  (identitet poznat redakciji) u popisu stanovništva 2013. godine. Dakle, gospođa je ponudila određenu svotu novca meni a kako sam čula od ostalih kolega i njima, da uradimo stvari koje ona želi. S obzirom da među nama ima Srba i Bošnjaka ne znam da li je netko već uzeo novac. Dakle, od nas je zahtijevala da napravimo što više popisanih obrazaca a da to bude izjašnjenje ”SRBIN”. Ponudila je lijepu svotu po jednom popisanom građaninu, čak je kod sebe imala neki spisak u kojem se nalaze ime, prezime, ime oca i matični broj svih stanovnika ove mjesne zajednice“.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

Još nisam kontaktirala komisiju, uradila sam dosta posla i ispast će da mi se ne plati za moj trud ako dođe do obustavljanja popisa u ovom dijeli Distrikta. Najradije bih odustala od svega ovoga jer sam primijetila dosta nepravilnosti, zaista ne želim učestvovati u nedjelima koja mi se nude, posao popisivača sam shvatila ozbiljno i odgovorno. Meni je dovoljno da zaradim onoliko koliko ću dobiti čistim i poštenim popisom bez diskriminacije i krivičnih djela. Nadam se da će se riješiti ovaj problem i popis nastaviti legalno i pošteno“, stoji u pismu ogorčenog popisivača.

Upravo se čita:  Filandra za BHRT: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa na Balkanu ...

Međutim kolege s brčanskog portala Otisak.ba su doznale da se radi o dezinformaciji, prenijela je agencija Fena.

Podsjećamo, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, komentirajući brojne ozbiljne pritužbe na način provođenja procesa popisa stanovništva u BiH, izjavio je da je situacija ozbiljna i da sve skupa može utjecati na validnost popisa stanovništva u BiH.

Popis će trajati od 1 do 15 oktobra, a koštat će 45,5 miliona maraka.

Foto: Iluststacija
Foto: Ilustracija

(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo