Petak, 30 rujna, 2022

Subjekti koji posluju po halal standardima u BiH upošljavaju oko 8.000 ljudi

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina predstavlja najveće i najznačajnije halal tržište u jugoistočnoj Europi, a osim toga najuređenije je tržište te vrste s aspekta institucionalnog pristupa halal certificiranja proizvoda i usluga.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH navode da je u 2015. godini osnovano Udruženje halal industrije čiji je cilj kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti halal kvalitete. Već u prvoj godini, ističu, realizirano je nekoliko projekata.

U protekloj godini izrađena je ”Lična karta halal industrije u BiH”. Prema prikupljenim podacima za 2014. godinu, subjekti koji posluju po halal standardima i imaju certifikat, ostvare na godišnjem nivou oko 1,5 milijardu KM prometa, te upošljavaju oko 8.000 ljudi, ne računajući kooperante, uz ukupan obim proizvodnje prehrambenih proizvoda od 633.000 tona godnišnje.

Halal industrija danas ostvaruje pozitivan utjecaj na ekonomski razvoj, poduzetništvo, naučna istraživanja i ukupnu konkuretnost proizvoda na tržištu.

Agencija za certificiranje halal kvalitete započinje novu 2016. godinu sa ukupno 78 klijenata, kompanija čija proizvodnja je usklađena sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.

U Bosni i Hercegovini trenutno je 56 halal certificiranih kompanija, a 20 kompanija izvan BiH. Na policama marketa u ponudi je više od 5.000 halal certificiranih proizvoda, a dostupne su i halal usluge u ugostiteljstvu, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.

Uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda u prošloj godini završilo je 18 novih kompanija. Pored toga, 298 osoba koje su zaposlene direktno u navedenim firmama su prošle edukaciju o primjeni zahtjeva halala u proizvodnji i o provođenju internog audita.

Najavljenim i nenajavljenim auditima Agencija vrši provjeru primjene propisa i odredbi halal standarda u cjelokupnom lancu proizvodnje u kompaniji.

U protekloj godini obavljeno je 98 audita u kompanijama i njihovim kooperantima u kojima nisu zabilježena odstupanja od propisa halal standarda.

Također, u laboratorijama na Institutu za genetičko inžinjerstvo i Veterinarskom fakultetu Sarajevo testirano je 70 vrsta proizvoda i urađeno je 98 laboratorijskih analiza.

Već punih pet godina Agencija za certificiranje halal kvalitete koristi brze testere za analizu nedozvoljenih sastojaka u sirovinama, poluproizvodima, proizvodima i jelima. Analize se vrše na prisustvo alkohola, svinjskih proteina, svinjskih masnoća i GMO.

Do sada je urađeno više od 400 analiza brzim testerima, a samo ove godine urađeno je oko 50. Ovim analizama Agencija dodatno provjerava halal proizvode kako bi se otklonile bilo kakve sumnje u njihovu ispravnost.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u suradnji sa Institutom za standardizaciju BiH učestovala i organizirala najznačajnije skupove u oblasti halal standardizacije i akreditacije kako u Europi tako i na svjetskom nivou.

Uporedna analiza podataka pokazuje da 2015. godina predstavlja najuspješniju godinu kako u radu Agencije tako i u razvoju halala i halal tržišta u BiH i šire.

Halal tržište je geografski rasprostranjeno na cijeloj planeti, obuhvata širok spektar proizvoda i usluga koje halal konzumentima nude mali lokalni proizvođači, i transnacionalne kompanije.

Veličina i potencijal halal tržišta u pojedinim regionima je različit i ovisi o ukupnom broju halal konzumenata, općem stanju ekonomije i drugim tržišnim faktorima, ali i tradicijskim, kulturološkim i religijskim osobenostima pojedinih područja, a ponekad i političke situacije. Pored kompleksnosti globalnih utjecaja prognozira se stabilan i kontinuirani rast halal industrije za duži period.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pogledajte izraze lica Putinovih ljudi dok je proglašavao aneksiju

Dvoranu je Putin napunio uzvanicima iz političkog, vojnog, društvenog i vjerskog života Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je...

Možda vas zanima i ovo