Brnabić: Srbija nije konzervativna i homofobna zemlja | | Bh-index

Brnabić: Srbija nije konzervativna i homofobna zemlja

Region    Datum: 04.07.2017.    
Autor: Fena

Foto: TanjugPredsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za britanski BBC da Srbija nije homofobna balkanska zemlja, već država koja ima 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srbijanskog društva.

“Srbija je najmultietničkija nacija u cijeloj Europi. Imamo preko 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srpskog naroda, mada se to ponekad ne priznaje u dovoljnoj mjeri”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako se osjeća kao prva žena i pripadnica LGBT populacije na čelu srpske vlade, ona je odgovorila da je profesionalno vrlo počašćena izborom na tu dužnost.

“Volim svoju zemlju i sretna sam što ću biti u prilici uraditi nešto direktno za nju. To, također, pokazuje da Srbija nije duboko konzervativna i homofobna balkanska zemlja. Naše društvo se mijenja. Ono što je u krajnjem slučaju bitno je kompetentnost ljudi, da li je netko sposoban i spreman raditi posao, a ne to da je li gej ili strejt, crn ili bijel ili kojoj naciji pripada”, istaknula je Brnabić.

Srbijanska premijerka rekla je da se situacija u pogledu poštovanja prava LGBT zajednice u protekle tri godine, pod Vladom bivšeg premijera a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučhića, znatno popravila.

“Imali smo tri gej parade u Beogradu, doduše uz policijsku zaštitu”, rekla je Brnabić, ukazujući da su čak i ministri iz Vlade i gradonačelnik Beograda sudjelovali na tim paradama, što pokazuje da se društvo mijenja.

Upitana da prokomentira optužbe iz redova srpske oporbe da je njena funkcija samo fingirana i da će Vladu suštinski i dalje voditi predsjednik države Aleksandar Vučić, Brnabić je rekla da je čula takve priče i da bi čak i da je netko drugi izabran na tu dužnost bilo istih takvih priča.

“Bila sam na funkciji ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i angažirana na poslovima razvoja IT sektora, zadužena za inovacije, digitalizaciju, prava manjina, i on mi se nikada nije miješao u posao, već mi je, naprotiv, pružao podršku. Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu”, rekla je Brnabić i zaključila da je za Srbiju dobro što sada ima predsjednika i premijera koji imaju zajednički cilj.

Više s weba

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.Možda vas zanima i ovo

Slučaj u Sarajevu: Tvrdi da je imao sve simptome koronavirusa, ali mu nije omogućeno testiranje

Slučaj u Sarajevu: Tvrdi da je imao sve simptome koronavirusa, ali mu nije omogućeno testiranje

Svoje iskustvo Slaven je podijelo i na društvenim mrežama, a brojni komentari bh. građana sa sličnim pričama dokaz su, k
Zaokret u Švedskoj: Uvode nove mjere u borbi sa koronavirusom, imaju više mrtvih od cijele Skandinavije

Zaokret u Švedskoj: Uvode nove mjere u borbi sa koronavirusom, imaju više mrtvih od cijele Skandinavije

Nadležni u Švedskoj krenuli su sa nasumičnim testiranjem građana da bi vidjeli koliko ljudi je zaraženo koronavirusom.
Incident u tuzlanskom karantinu: Neodgovorni studenti obili vrata i dernečili na hodniku

Incident u tuzlanskom karantinu: Neodgovorni studenti obili vrata i dernečili na hodniku

Umjesto da budu smješteni u šatore na graničnim prijelazima, prema riječima Zorana Jovanovića, direktora Kantonalne upra
Doktorica bioloških nauka Anča Baranova: Koronavirus je osuđen na propast

Doktorica bioloških nauka Anča Baranova: Koronavirus je osuđen na propast

Prema njenom mišljenju, pandemija koronavirusa jeste ozbiljan test stabilnosti mnogih državnih zdravstvenih sistema, čij