Petak, 12 kolovoza, 2022

Brnabić: Srbija nije konzervativna i homofobna zemlja

Nemojte propustiti

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za britanski BBC da Srbija nije homofobna balkanska zemlja, već država koja ima 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srbijanskog društva.

“Srbija je najmultietničkija nacija u cijeloj Europi. Imamo preko 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srpskog naroda, mada se to ponekad ne priznaje u dovoljnoj mjeri”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako se osjeća kao prva žena i pripadnica LGBT populacije na čelu srpske vlade, ona je odgovorila da je profesionalno vrlo počašćena izborom na tu dužnost.

“Volim svoju zemlju i sretna sam što ću biti u prilici uraditi nešto direktno za nju. To, također, pokazuje da Srbija nije duboko konzervativna i homofobna balkanska zemlja. Naše društvo se mijenja. Ono što je u krajnjem slučaju bitno je kompetentnost ljudi, da li je netko sposoban i spreman raditi posao, a ne to da je li gej ili strejt, crn ili bijel ili kojoj naciji pripada”, istaknula je Brnabić.

Srbijanska premijerka rekla je da se situacija u pogledu poštovanja prava LGBT zajednice u protekle tri godine, pod Vladom bivšeg premijera a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučhića, znatno popravila.

“Imali smo tri gej parade u Beogradu, doduše uz policijsku zaštitu”, rekla je Brnabić, ukazujući da su čak i ministri iz Vlade i gradonačelnik Beograda sudjelovali na tim paradama, što pokazuje da se društvo mijenja.

Upitana da prokomentira optužbe iz redova srpske oporbe da je njena funkcija samo fingirana i da će Vladu suštinski i dalje voditi predsjednik države Aleksandar Vučić, Brnabić je rekla da je čula takve priče i da bi čak i da je netko drugi izabran na tu dužnost bilo istih takvih priča.

“Bila sam na funkciji ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i angažirana na poslovima razvoja IT sektora, zadužena za inovacije, digitalizaciju, prava manjina, i on mi se nikada nije miješao u posao, već mi je, naprotiv, pružao podršku. Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu”, rekla je Brnabić i zaključila da je za Srbiju dobro što sada ima predsjednika i premijera koji imaju zajednički cilj.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U kanalizaciji u Velikoj Britaniji pronađen novi soj virusa: Uzrokuje dječju paralizu

Radi se inače o vrlo opasnom virusu koji napada živčani sistem i može izazvati paralizu. U organizam ulazi kroz...

Možda vas zanima i ovo