Da li je jezero Modrac otpisano kao resurs pitke vode?

Iz minute u minutu    Datum: 12.08.2014.    
Autor: Danas.info


jezero modrac„Zaštita jezera Modrac je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja”, rekao je premijer Umihanić na sastanku sa članicama Organizacija civilnog društa – OCD „Jezero Modrac“ održanom 14.4.2014. Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac.

Dogovoreno je da će Vlada TK u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija i da će raditi na iznalaženju rješenja za zaustavljanje zagađenja sliva i jezera Modrac od strane rudnika. Četiri mjeseca su prošla, a nista se nije dogodilo. Da li to znači da se ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanjem ovog problema?

Podsjećamo da su dosadašnja istraživanja pokazala da su površinske vode u slivu Akumulacije prekomjerno zagađene i da su daleko zagađenije od nivoa koji je definiran Uredbama. Zvog ovako teške situacije 2006. godine je Vlada TK donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac (”Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 5/06) koji je trebao omogućiti njenu zaštitu. Međutim, ovaj Zakon se veoma malo ili nimalo ne implementira.

Preporučeno za vas:  Njemačka donira Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu 458.000 eura

Koordinacioni tim za zaštitu akumulacije Modrac i OCD su diskutirali na ovu temu i zaključio da je na osnovu dosadašnjih iskustva i poteškoća u implementaciji Zakona neophodno uraditi njegove izmjene i dopune kako bi se osigurala njegova implementacija. Zbog političke situacije u TK, česte promjene ministara i njihove slabe zainteresiranosti za pokretanje novih inicijativa do sada nisu pokrenete nikakve aktivnosti na ovom polju. Predstavnici mreže OCD “Jezero Modrac” traže pokretanje procesa koji će dovesti do izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac i omogućiti doslednju zaštitu naših rijeka i jezera Modrac.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.