Petak, 22 rujna, 2023

Dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma: Godine nisu izbrisale tragove rata u BiH

Preporučeno

– Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH

Godine nisu izbrisale tragove rata u Bosni i Hercegovini, koji su i dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vidljivi na zgradama, ulicama, parkovima, ponajviše u glavnom gradu te zemlje, Sarajevu. Fotoreporter Anadolu Agency (AA) zabilježio je kadrove iz Sarajeva i nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova, koji nose ratne tragove i danas, tačno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Tragovi na fasadama zgrada i “sarajevske ruže”, mjesta eksplozija topovskih projektila i danas privlače pažnju posjetilaca Sarajeva.

Upravo se čita:  Oružana pljačka u Mostaru, upali na pumpu i odnijeli kase s novcem

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Dejtonski mirovni sporazum potpisali su predstavnici tri strane u BiH i predsjednici Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman uz prisustvo svjetskih sila, prije tačno 20. godina, 14. decembra u pariskoj palači Elysee.

Upravo se čita:  Ispovijesti zatvorenica u tuzlanskom zatvoru: "Svašta vam prođe kroz glavu. Kada se pogledam u ogledalo prvo vidim ženu i majku"
aa_picture_20151214_7052004_web
FOTOGALERIJA

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu.

Prethodno je Dejtonski sporazum 21. novembra 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Upravo se čita:  Djevojci u centru Sarajeva išarali Mercedes: Kaže da nije nikoga zagradila niti nepropisno parkirala automobil

Ostaće zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Dejtonskim sporazumom, koji je značio kraj rata u BiH koji je počeo 1992. godine, zemlja je formirana na način da je čine dva konstitutivna entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH. Prema Dejtonu, Federaciji BiH pripalo je 51, a Republici Srpskoj 49 posto. Formiran je i Brčko distrikt kao posebna teritorijalna jedinica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Jedna od važnih životnih prekretnica svakako je jubilarni 40. rođendan. Osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu prehrane, jer...

Možda vas zanima i ovo