Kakanj dobio novo jezero: Aktiviranjem klizišta zatvoreno korito rijeke Ribnice | | Bh-index

Kakanj dobio novo jezero: Aktiviranjem klizišta zatvoreno korito rijeke Ribnice

Iz minute u minutu    Datum: 20.02.2017.    
Autor: Oslobodjenje


Predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona s predstavnicima Općinske službe civilne zaštite Kakanj, obišli su danas područje općine Kakanj lokalitet Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, gdje je 16. februara, došlo do klizišta na odlagalištu jalovine površinskog kopa Vrtlište.

Također, upriličen je i sastanak s direktorom Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasimom Alajbegovićem, kako bi se koordinirale daljnje aktivnosti u poduzimanju mjera i radnji na zaštiti i spašavanju na ovom lokalitetu, obzirom da se na tom području u koritu rijeke Ribnice, formiralo jezero.

Na dionici lokalnog puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, putna komunikacija zatvorena za saobraćaj, a za područje Brnjica i mjesta Mramor, saobraća se alternativnim pravcem preko takozvanog Kopa, dok službe Rudnika mrkog uglja Kakanj rade na sanaciji klizišta.

Aktiviranjem klizišta u potpunosti je zatvoreno korito rijeke Ribnice, na lokalitetu raskršća za mjesto Mramor, gdje se formiralo jezero, dužine oko 2 kilometra i širine oko 30 metara, koje za sada nema tendenciju izlijevanja, niti stvaranja opasnosti po ljude i materijalna dobra.

Radi se na održavanju putne komunikacije, kako pogođena područja ne bi ostala odsječena u potpunosti, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Dogovorene su aktivnosti i radnje na smanjivanju vodostaja na ovoj akumulaciji tako da se u funkciju stave pumpe za izvlačenje vode s visokim kapacitetom ispumpavanja, a koje bi održavale nivo vodostaja jezera.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.