Srijeda, 29 lipnja, 2022

Prvi veći snijeg prekrio Sarajevo: Otežano odvijanje saobraćaja u BiH

Nemojte propustiti

– Više padavina očekuje se u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura u Bosni od -6 do -1, a u Hercegovini između od 4 do 10, na krajnjem jugu do 14 stepeni, navode iz FHMZBiH

Snijeg, kojeg su svi željno iščekivali prethodnih dana, prekrio je veći dio Bosne i Hercegovine, kao i njenu prijestolnicu, Sarajevo, piše Anadolu Agency (AA). Kao i svake godine, do sada i ovaj snijeg je uzrokovao probleme prvenstveno u saobraćaju, a i za kretanje građana.

Zbog snijega koji intenzivno pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se odvija nešto sporije, navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK). Upozoravaju na ugaženi snijeg na kolovozu preko planinskih prevoja.

Posebno se izdvajaju prevoji Ivan (Sarajevo-Konjic), Nišići (Srednje-Olovo), Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i dionica M-5 Gorjevac-Ripač.

aa_picture_20160103_7204667_web
FOTOGALERIJA

“Uz maksimalno opreznu vožnju savjetujemo i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obavezna na putevima u BIH dok za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca”, navedeno je u saopćenju i dodano da sve kategorije vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Zbog učestalih odrona vozači su upozoreni da posebnu pažnju posvete oprezu na na putevima Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Radovi se izvode na dionicama M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, putevima na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlji Blatuša u Zenici i magistralnom putu M-5 Sarajevo tranzit.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će danas u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

“Više padavina se očekuje u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura u Bosni od -6 do -1, a u Hercegovini između od 4 do 10, na krajnjem jugu do 14 stepeni”, dodaju iz FHMZBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stručnjaci: Nešto se čudno događa sa Suncem

Nešto se čudno događa sa Suncem. Do sada je gotovo svaki dan u 2022. izbacivalo baklje i koronalne izbačaje...

Možda vas zanima i ovo