Srijeda, 21 listopada, 2020

Selma Halilović, majka trogodišnje djevojčice: “On je nije prestajao tući ni dok je nepomično ležala na podu…”

Nemojte propustiti

Muzej ratnog djetinjstva tužio ministra Kenana Alikadića za klevetu

Muzej ratnog djetinjstva (MRD) predao je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu za klevetu protiv ministra Kenana Alikadića i Vlade...

Sarajevo oborilo dnevni i sedmični rekord za samo 24 sata: “Vrijeme je za drugačije mjere na nivou cijele FBiH”

Problemi u Kantonu Sarajevo su sada porodični klasteri jer se virus prenosi lokalno, a pacijenti ne znaju gdje su...

BIHAMK objavio izvještaj: Ovo su najčešći kvarovi na automobilima u BiH

Uzroci kvara iz oblasti elektrike najčešće se odnose na startnu bateriju, elektropokretač, generator, svijećice, transformator napona – bobina, napojni...

Zbog pogoršane situacije: Krizni štab objavio nove mjere za građane FBiH

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera lične...

Trogodišnja djevojčica B. K. iz vlašićkog sela Vitovlje kod Travnika, koja je brutalno pretučena 20. marta, trenutno je zbog teških povreda vitalnih organa smještena na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu. Njena majka Selma Halilović u razgovoru za “Dnevni avaz” potvrdila je da je djevojčica bez svijesti i s masnicama po tijelu dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu te da je njenu kćerku pretukao očuh Senid Selman (25).

Vitovlja-djevojcica-bolnicaVEZANO: Sinoć objavljen potresni apel: Djevojčici (3) koju je skoro na smrt pretukao očuh, treba pomoć!

Dvadesetjednogodišnja Selma demantirala je navode nevjenčanog supruga, koji je policiji ispričao da je djevojčica sama pala s kreveta i udarila se. Razlog zbog kojeg je B. K. od očuha dobila batine, kako tvrdi Selma, jeste taj što je izvršila veliku nuždu u gaćice.

Tri mjeseca zajedno

– On nikada do tada nije bio nasilan. Zajedno smo bili tri mjeseca, tačnije od 19. novembra, živjeli smo kao podstanari. Nikada dok smo se zabavljali, nije pokazivao agresivnost, a kamoli da bi mogao nauditi mome djetetu. Kad smo se doselili, sve je bilo sasvim normalno. I taj dan sve je bilo normalno do trenutka kad mu je prišla i rekla da se ukakila u gaćice. To mu je zasmetalo i krenuo je prema njoj – kaže Selma.

Nakon vikanja i galame za to što je uradila, B. K. je od očuha Senida zadobila skoro smrtonosne udarce.


– Vikao je i pitao šta je uradila. Nije htjela da mu odgovori. Još više ga je naljutilo to što je samo stajala i nije mu odgovarala na pitanje pa je počeo tući. Nisam mogla da vjerujem šta radi. Šokirana, nepomično sam stajala i gledala. Tukao je moje dijete, a ja se nisam mogla pomaknuti da je odbranim. Kroz plač sam molila da prestane. Skupila sam neku snagu i dotrčala do njega jer nije prestao da je udara. Znam samo da se od prvog udarca zateturala, pala na leđa i udarila glavom o drvenu sećiju. Tukao ju je i dok je nepomično ležala. Čupala sam ga za ruke, noge, odvajala od nje – prisjeća se kroz suze Selma.

Prema njenim riječima, djevojčica tog dana nije gubila svijest, samo je plakala. Njeno zdravstveno stanje pogoršalo se sutra, a od teških povreda pala je i u komu.

– Tek kada je izašao napolje, uzela sam dijete, umila je, presvukla i stavila da spava. Sutradan sam vidjela da nije dobro. Krenula je preko sobe i pala u nesvijest. Dozivala sam je i polijevala vodom. Kada je došla sebi, tijelo joj se počelo kočiti. Pošto joj se i vilica ukočila, spustila sam je na pod da joj izvadim jezik da se ne bi ugušila. Kad više nisam znala šta uraditi, otrčala sam do komšinice da mi pomogne da je odvezem u Hitnu pomoć. Odatle su nas uputili u bolnicu u Travnik, a potom hitno za Sarajevo – kaže Selma.


Bila u komi

S obzirom na to da se radi o teškim tjelesnim povredama, djevojčica danima samo leži, plače i gleda u prazno te uopće ne priča.

– Trenutno je budna, svjesna je koliko-toliko, ali nema nikakve reakcije na doktore. Jedino se na moj glas i mojoj igri smije. S obzirom na to da je bila u komi, sada pomalo miče lijevom stranom. Danas (jučer, op. a.) su joj doktori uradili drugi magnetni nalaz, a na rezultate ću morati pričekati sedam dana. Još ne znam kakvo je stanje i hoće li više ikada pričati i šta će s njom biti. Najgore od svega je što će me sutra (danas, op. a.) s njom prebaciti u Zenicu na daljnje liječenje. Ja to ne želim. Radi njene i svoje sigurnosti, bojim se tamo otići – navodi Selma.

Trenutno joj je, kako kaže, potrebna podrška ljudi, s obzirom na to da je porodica od njenog muža Senida optužuje da je saučesnik u ovom strašnom događaju.

– Priča se da sam učestvovala u svemu. Ja svom djetetu ne bih mogla nauditi i neću dozvoliti da mi je neko uzme. Znam samo da se u Travnik ne želim vratiti. Iako su mi vrata očeve kuće uvijek otvorena, želim da se odatle maknem. Traumatično mi je da budem tamo gdje bih mogla ponovo sresti muža. Otac je star i ne može me zaštititi ako se ponovo pojavi. Želim iznova započeti svoj život i najviše bih voljela kada bi mi dobri ljudi pomogli i našli krov nad glavom u Sarajevu, daleko od njega i te kuće užasa. To što pričaju da bi mi socijalni radnici mogli uzeti dijete zbog neodgovornosti, najviše me boli – kaže Selma.

Tužit ću ga

Nasilni očuh Selman, iako je bio pušten da se brani sa slobode, ponovo je priveden, a Općinski sud u Travniku, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva, odredio mu je jednomjesečni pritvor. Selma nam je priznala da će ga tužiti i tražiti da mu se odredi najviša i najstrožija kazna za ono što je uradio.

– Kad sam je odvezla u bolnicu, javila sam mu se da mu kažem da je dijete završilo u bolnici i da sam sve prijavila policiji. Tada mi nije prijetio, ali ga se bojim. Više nikada dijete neću dovesti u kontakt s njim i nadam se da će biti pravedno kažnjen za ono što je uradio – kaže Selma.

Apel za pomoć

Selmi i njenoj trogodišnjoj kćerki potrebna je pomoć u hrani, odjeći, obući, novcu…

– Ova djevojčica ne može da jede normalnu hranu, samo kašice koje joj majka ne može priuštiti. Nedostaje im svega, kašica, sokića, pelena, maramica i novaca – kaže Zijada Povlakić, prijateljica koja pomaže ovoj mladoj majci.

Izvor: Dnevni avaz

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Evropska zemlja uvela zabranu kretanja stanovništva!

Prema saopćenju Ministarstva zdravlja, ograničenje slobodnog kretanja osoba je najefikasniji oblik prevencije protiv epidemije. Vlada Češke je preduzela daljnje korake...

Muzej ratnog djetinjstva tužio ministra Kenana Alikadića za klevetu

Muzej ratnog djetinjstva (MRD) predao je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu za klevetu protiv ministra Kenana Alikadića i Vlade Kantona Sarajevo. Saopštenje MRD-a prenosimo u...

Vulinova maska za lice izazvala veliku pažnju javnosti: Kakvu poruku Bosni...

Na zaštitnoj maski ministra Vulina bila su dva ukrštena srca sa zastavama Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. Ispod je i poruka: “Srbija i...

Batka prijavilo sedam pacijenata, svi traže povrat novca, navodno se radi...

Batko će u roku od 24 sata biti ispitan u Tužilaštvu KS nakon čega će postupazuća tužiteljica predložiti mjere pritvora ili zabrane. Almir Ćehajić Batko,...

Zatraženo sudsko preispitivanje odluke o nošenju maski u KS

Prema riječima advokatice Kisić, apelacija je uložena kako bi Ustavni sud BiH provjerio ustavnost naredbe, smatrajući da je donesena bez obrazloženja i da je...

Možda vas zanima i ovo