Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Šokantan podatak: Trećina mladih u BiH napušta školovanje

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Iako u BiH nema službenih podataka koliko djece napušta školovanje, procjene govore da taj broj svake godine raste. Istraživanje o položaju mladih u Federaciji BiH, koje je proveo Institut za razvoj mladih “Kult”, potvrdilo je da svaki treći (33%) mladi u ovom entitetu prerano napušta obrazovni sustav. Slična je situacija i u Republici Srpskoj.

Posebice je šokantan podatak da tri puta više mladih u dobi između 15 i 24 godine u BiH napušta školovanje nego što je to slučaj u zemljama Europske unije, na nivou EU je to 13%.

Upravo se čita:  MUP KS poziva: Ako ste poslovali sa ovim sarajevskim 'biznismenom' i njegovim firmama, odmah nas kontaktirajte!

Od ukupnog broja učenika koji su prekinuli školovanje u anketiranim školama, 27,09% je nastavilo školovanje u nekoj drugoj školi. U 18,23% slučajeva navedena je promjena prebivališta, u 16,02% zasnivanje bračne zajednice, u 10,50% isključenje iz škole, 9,94% nesređene obiteljske prilike, 7,73% loša finansijska situacija, 4,42% delinkventno ponašanje, te zdravstveni problemi i nedostatak organiziranog prijevoza u 3,87 odnosno 1,66% slučajeva.

S druge strane, ravnatelji i pedagozi navode kako su najčešći razlozi nepohađanja i napuštanja osnovne i srednje škole teško materijalno stanje u obitelji, nedostatak podrške roditelja, gubljenje volje za školovanjem, te problemi sa zakonom.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

Njih 14% smatra da je udaljenost škole jedan od razloga napuštanja obrazovanja. Isto tako 2,2% djece iz drugih nacionalnih manjina ne pohađa školu, što je, također, zabrinjavajući podatak.

Navodi se i neodgovarajuće obrazovanje roditelja, zasnivanje bračne ili izvanbračne zajednice, zahtijevanje roditelja da dijete radi i slični problemi.

Iako je u BiH gotovo ostvareno univerzalno osnovno školovanje, postotak neupisane djece u škole i dalje je u porastu. Procjenjuje se da je taj trend dosad dostigao četiri posto od ukupnog broja djece koja se trebaju upisati u školu.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Iznenađujućih 31,5% učenika koji završe osnovnu školu ne nastavlja pohađati srednju školu. Prema podacima studije, razlog za ovo su siromaštvo i slab uspjeh. Posebice je ugrožena romska populacija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas