Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Na oktobarskim izborima u BiH dosad rekordan broj stranaka: CIK ovjerio učešće 65 stranaka

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila učešće 65 političkih stranaka i 24 nezavisna kandidata
Na općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. oktobar učestvovat će 65 političkih stranaka i 24 nezavisna kandidata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata najveći je do sada kada su u pitanju opći izbori u BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, nastavila postupak ovjere političkih partija za učešće na općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. oktobar.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH je obavjestila 15 političkih partija o nedostacima i nepravilnostima u podnesenim prijavama za ovjeru, od čega su njih 12 u potpunosti ili djelimično otklonile nedostatke u prijavi i u skladu stim Centralna izborna komisija BiH je ovjerila njihovo učešće na općim izborima 2014. godine za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Političke partije Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana pravde i morala BiH i Ekološka partija Republike Srpske nisu otklonile nedostatke u prijavi i Centralna izborna komisija BiH danas je odbila prijave za ovjeru učešća na općim izborima u BiH, uz napomenu da je u međuvremenu politička partija Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta dostavila podnesak kojim povlači prijavu za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH ukupno je ovjerila 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Podsjećamo da je ranije ovjereno svih 24 prijave nezavisnih kandidata, jer su ispunjavali zakonom propisane uslove za ovjeru.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata, koji je najveći do sada kada su u pitanju opći izbori u BiH, pokazuje da su netačne tvrdnje da je povećanjem iznosa novčane takse omogućeno učešće na izborima samo „velikim“ političkim partijama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas