Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Otkriven idenitet mladih heroja: Evo ko su sarajevski dječaci sa ratne slike

Preporučeno

dobrinjci

Fotografija na kojoj grupa dječaka trči, a jedan nosi zastavu Ujedinjenih nacija nastala je 1992. godine u sarajevskom naselju Dobrinja, piše bh. novinska agencija Patria. Tu fotografiju jučer su objavili pojedini mediji, a u kontekstu jer je poznata američka novinarka Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) na svom Facebook profilu objavila video iz 1992. godine dok je boravila u Sarajevu, prisjetivši se ratnih godina i vremena agresije na BiH.

Upravo se čita:  Spas od sankcija: Gorica Dodik preduzeće prebacila na supruga

Kako otkriva izvor novinske agencije Patria, fotografija je nastala u momentu dok prolaze transporteri UN-a iza ulice Grada Bakua, gdje su živjeli svi dječaci sa slike. To je bio tzv. Plavi put.

Novinska agencija Patria otkriva da su svi dječaci sa fotografije danas živi i zdravi, neki su otišli u inostranstvo, dok su drugi još uvijek na Dobrinji, ali i drugim dijelovima Sarajeva.

Upravo se čita:  Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima

Krajnji lijevi dječak sa slike zove se Mensur Mecko Šalo, oženjen, otac jednog djeteta, zaposlen. Desno do njega je Adnan Demić, također zaposlen, živi na Dobrinji. Obojica su u ranim tridesetim.

Iza njih je mlađi dječak Anel Džolić, danas ima 26 godina i živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Dječak koji nosi zastavu UN-a je Armin Gojak – Rale, a kako Patria saznaje ima vlastitu IT firmu. Dječak u crnoj dukserici je Igor Dalipagić, danas suvlasnik jednog kafića.

Upravo se čita:  U dijelu BiH stupila na snagu Uredba o maržama, kazne za kršenje do 10.000 KM

Više informacija za dječaka u prugastoj majici nismo mogli pronaći, dok za krajnjeg dječaka lijevo znamo samo nadimak Šaha, ali naši izvori otkrivaju da i on danas živi u Sarajevu, piše Patria.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas