Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Započela kampanja “Proizvedeno u BiH za tržište EU”

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Unija za održivi povratak i integracije u BiH pokrenula je dosad najveću kampanju, pod nazivom “Proizvedeno u BiH za tržište EU”, koja ima za cilj informisanje i afirmisanja povratnika za njihovo uvezivanje u kooperantske lance sa sigurnim otkupom, odnosno poznatim tržištem.

Radi se o plasmanu neograničene količine proizvedene poljoprivredne robe pri čemu će svoju egzistenciju u naredne tri godine osigurati 1.600 porodica.

Sva proizvedena poljoprivredna roba u BiH će pronaći svoj plasman na tržištu Evropske unije jer su dugoročni ugovori s evropskim firmama već potpisani od Adriatic grupe.

Unija je kampanju započela konferencijom u Mostaru pod nazivom: Poljoprivreda – rješenje za održivi povratak nakon dvije decenije Dejtona?”, na kojoj su bili prisutni predstavnici lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti, međunarodnih institucija i organizacija, zavoda za poljoprivredu i poljoprivrednih proizvođača sa prostora cijele BiH.

Naredne konferencije bit će održane u Banjoj Luci, Tuzli, Brčkom i drugim gradovima.

Plasman kornišona kao i drugih linija proizvodnje voća i povrća bit će osiguran preko Adratic grupe u Beču, odnosno preko sigurnog evropskog tržišta u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Radi se o ciljanoj proizvodnji za ciljano tržište te je plan u 2015. godini proizvesti i otkupiti 3.000 do 4.000 tona kornišona. Pored kornišona bit će organizirana proizvodnja povrtlarskih i voćarskih kultura sa planom proizvodnje i otkupa više od 5.000 tona.

Za sve poljoprivredne proizvođače, koji uđu u projekt, osiguran je repromaterijal za proizvodnju koji se plaća na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina. Također bit će educirani od stručnih ljudi u skladu sa EU standardima u proizvodnji koji se moraju poštovati.

U 20-tak bosanskohercegovačkih gradova održane su prezentacije potencijalnim kooperantima, a u narednom period bit će realizirane i u ostalim lokalnim zajednicama, shodno iskazanom interesu od poljoprivrednih proizvođača, saopćeno je iz Pres-službe Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas