Srijeda, 1 svibnja, 2024

Prvi veći snijeg prekrio Sarajevo: Otežano odvijanje saobraćaja u BiH

Preporučeno

– Više padavina očekuje se u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura u Bosni od -6 do -1, a u Hercegovini između od 4 do 10, na krajnjem jugu do 14 stepeni, navode iz FHMZBiH

Snijeg, kojeg su svi željno iščekivali prethodnih dana, prekrio je veći dio Bosne i Hercegovine, kao i njenu prijestolnicu, Sarajevo, piše Anadolu Agency (AA). Kao i svake godine, do sada i ovaj snijeg je uzrokovao probleme prvenstveno u saobraćaju, a i za kretanje građana.

Upravo se čita:  Spremite se na povratak ljetnih temperatura

Zbog snijega koji intenzivno pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se odvija nešto sporije, navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK). Upozoravaju na ugaženi snijeg na kolovozu preko planinskih prevoja.

Posebno se izdvajaju prevoji Ivan (Sarajevo-Konjic), Nišići (Srednje-Olovo), Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i dionica M-5 Gorjevac-Ripač.

aa_picture_20160103_7204667_web
FOTOGALERIJA

“Uz maksimalno opreznu vožnju savjetujemo i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obavezna na putevima u BIH dok za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca”, navedeno je u saopćenju i dodano da sve kategorije vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Upravo se čita:  Premijer KS Nihad UK: “Stanari su krivi što im padaju fasade na glave”

Zbog učestalih odrona vozači su upozoreni da posebnu pažnju posvete oprezu na na putevima Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Radovi se izvode na dionicama M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, putevima na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlji Blatuša u Zenici i magistralnom putu M-5 Sarajevo tranzit.

Upravo se čita:  Zapalio se autobus koji je prevozio prvačiće na ekskurziju

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će danas u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

“Više padavina se očekuje u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura u Bosni od -6 do -1, a u Hercegovini između od 4 do 10, na krajnjem jugu do 14 stepeni”, dodaju iz FHMZBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Prvi maj na bh. moru: Iako je oblačno, ljudi se kupaju u Neumu

Prvi maj je prava prilika za dodatni odmor, a to su iskoristili i mnogi građani BiH, koji su se...

Još vijesti za vas