Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Crnadak: Južna Osetija je nepriznata regija veličine Prnjavora, posjeta će naštetiti RS-u

Preporučeno

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je posjeta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovim nanijela štetu Republici Srpskoj (RS).

Igor Crnadak

Crnadak je na press konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da je to ministarstvo uputilo odgovor na diplomatsku notu Gruzije, zbog posjete Bibilova RS-u, u kojoj je istaknuto da ni u jednom slučaju nisu bili obaviješteni, niti su učestvovali u organizaciji ove posjete.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

“Podržavam svom snagom međunarodne aktivnosti RS-a i smatram da RS mora da ima mnogo kvalitetnije međunarodne aktivnosti, ali ovo što su uradili s Južnom Osetijom nanijelo je ogromnu štetu RS-u na međunarodnom planu. To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN-a, te jedna regija, sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS”, ustvrdio je Crnadak.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Očekuje da će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose.

Postavio je pitanje zašto u RS-u nije bio predsjednik Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

U RS-u već drugi dan boravi predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov. Boravio je u u Banjoj Luci, 9.januara, na “Dan RS-a”, zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

Bibilov i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov položili su danas u Istočnom Sarajevu vijence na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas