Srijeda, 1 svibnja, 2024

Sumnjive akcije prikupljanja pomoći: Za malenu Belminu FZZO snosi sve troškove liječenja

Preporučeno

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja (FZZO) snosi sve troškove liječenja malene Belmine Ibrišević u klinici u njemačkom Tibingenu, a Zavod plaća i avionski prijevoz, potvrdila je za „Avaz“ Suada Kovačević, šefica Službe za ino-osiguranje i liječenje u inozemstvu u tom zavodu.

Stoga je, kaže, FZZO začuđen i protivi se bilo kakvim akcijama pomoći koje se organiziraju na ime liječenja ili finansiranja boravka pratnje malene Belmine, poput one koju u to ime prikuplja u Njemačkoj Udruženje “Light for Tomorrow” s Tehvidom Teom Rekić na čelu.

– Mi nemamo ništa protiv humanitarnih akcija, ali da se skuplja i da se otvaraju računi na ime liječenja ili svih tih popratnih troškova u inozemstvu koje pokriva država, to je pogrešna prezentacija – kaže Kovačević.
Zavod je za neke pacijente iz BiH, kaže ona, koji su na klinici u Tibingenu bili radi transplantacije koštane srži, kao što je urađeno i Belmini, plaćao troškove i do milion maraka, a ova ustanova snosi i troškove boravka majke te postbolničkog liječenja pacijenata.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!
Foto: Fena
Foto: Fena

– Dok su u bolnici, podrazumijeva se da majka ima i smještaj i hranu. Kada se završi transplantacija i kada se puste na ambulantno liječenje i dolaze na kontrole, i za to vrijeme majka i dijete imaju pravo na dnevnicu i na smještaj u jednoj od dvije roditeljske kuće u Tibingenu s kojima imamo ugovor – ističe Kovačević, naglašavajući da su svi detalji regulirani međudržavnim ugovorom između BiH i Njemačke o liječenju u inozemstvu.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

U FZZO su upoznati s objavom navodne liste uvjeta koje moraju ispuniti roditelji čija djeca trebaju na liječenje u Tibingen, a koju je nedavno na internetu objavila Rekić. Na toj se listi, između ostalog, roditeljima bolesne djece savjetuje da “moraju ponijeti najmanje 5.000 eura u gotovini”, a kako se navodi, “po mogućnosti i više”.

– Vidjela sam taj faksimil i ne znam koji su njeni motivi da to objavi. Ovo se ne odnosi na djecu koju mi šaljemo i iza kojih stoji država, što je slučaj s Belminom, tako da se u vezi s tim nema razloga humanitarno ništa prikupljati – pojasnila je Kovačević.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

S obzirom na to da se Rekić često poziva na saradnju s Udruženjem “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, pitali smo u tom udruženju je li Rekić novčano pomogla u liječenju te djece.
– Posjetila je našu djecu koja se liječe u Tibingenu, uručila im je igračke, slatkiše, vodila ih na jedan ručak, a o novcu nije bilo riječi – kazali su u Udruženju.

Izvor: Dnevni avaz

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas